Колко стъпки на ден ще ви помогнат да отслабнете?

Колко стъпки на ден ще ви помогнат да отслабнете?

Ходенето е лесен начин да свалите няколко килограма и да увеличите физическата си активност. Но колко стъпки трябва да правите всеки ден, за да видите реални резултати?

Изследвания показват, че ежедневният брой от поне 10 000 стъпки е идеален. Въпреки това, количеството на стъпките, необходими за отслабване, може да варира от човек на човек.

Не се притеснявайте, няма нужда да участвате в маратони – малки промени в ежедневието ви могат да доведат до големи резултати. Така че обувайте маратонките и да започваме!

Но защо точно 10 000?

Всъщност 10 000 стъпки се равняват на около 8 км ходене. И постигането на тази цел може да направи чудеса за вашето здраве, като например понижаване на кръвното ви налягане и намаляване на риска от сърдечни заболявания. Освен това този брой е в съответствие с препоръката на Центъра за контрол и превенция на заболяванията за поне 150 минути умерени упражнения на седмица.

През  2011 г. проучване установява, че здравият човек може да прави от 4 000 до 18 000 стъпки на ден и че 10 000 стъпки дневно са подходяща цел за здрави възрастни. Но какво всъщност означава това по отношение на нивото на активност?

  • Заседнал живот: по-малко от 5000 стъпки на ден. 
  • Умерено активен: между 7500 и 9999 стъпки на ден. 
  • Силно активен: 12 500 стъпки или повече на ден.

Имайте предвид, че това са само общи насоки и вашата цел за стъпки трябва да бъде съобразена с вашите индивидуални фитнес цели.

Колко стъпки на ден са необходими за отслабване?

Ако свалянето на няколко килограма е вашата крайна цел, трябва да се стремите към поне 10 000 стъпки на ден. Разбира се, магическото число може да варира в зависимост от фактори като вашата възраст и начин на хранене, но проучване установява, че достигането на 15 000 стъпки на ден е свързано с по-нисък риск от метаболитен синдром.

Колко стъпки на ден ще ви помогнат да отслабнете?

Ето как да поддържате добра форма чрез ходене:

Инвестирайте в крачкомер, за да следите стъпките си или използвайте вградения брояч на крачки във вашия смартфон. След това си поставете цел да надминете текущия си брой стъпки с 500 до 1000 стъпки. След това вдигнете летвата отново и повторете процеса, докато постигнете 10 000 стъпки на ден.

Ако започвате с малък брой стъпки (под 5 000), най-добрият начин са малките крачки. Започнете с добавяне на 250 стъпки на ден (или през ден) през първата седмица и постепенно увеличете до 500 стъпки, докато достигнете крайната цел от 10 000. 

След като достигнете целта си от 10 000 стъпки на ден, имате избор или да останете на това ниво, или да продължите да се се стремите към категорията "високо активни".

Сега, след като знаете какви са вашите цели, ето няколко креативни начина да включите повече ходене в деня си: 

  • Правете ежедневна разходка.
  • Разхождайте се за кратки периоди от време в различни части на деня. 
  • Разхождайте се по време на заниманията на децата си, вместо да седите.
  • Говорете лично с колеги, вместо да изпращате съобщения или имейл.
  • Превърнете вашите телефонни разговори и срещи в ходещи срещи.
  • Вземете стълбите нагоре и надолу.


 

 

 


1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay