Какво става с тялото ви, когато работите у дома

Какво става с тялото ви, когато работите у дома

През изминалия месец много българи, които могат да вършат работата си дистанционно, преминаха рязко в работа от вкъщи, за да предотвратят разпространението на COVID-19.

Ако сте един от тях, е възможно да имате офис среда, която не е идеална за вас, без ергономични столове, клавиатури или компютърни монитори и да изпитвате нови болежки в тялото. Навеждането, седенето твърде дълго време, взирането в синия екран поставят тялото ви в екстремна позиция, която днес може да не забележите, но определено ще почувствате последствията по-късно.

Ако в момента държите врата си от болка, за да продължавате да се взирате в лаптопа си, трябва да обърнете внимание на това, което вашето тяло ви казва. Поддържането на тялото в неутрална, спокойна позиция по време на работа е от ключово значение за избягване на болката. Заради лошата поза може да ускорите появата на проблеми с опорно-двигателния апарат, проблеми с врата, рамото, проблеми с китките, краката.

Ако шията и раменете започнат да ви болят, вашата стойка и начинът, по който гледате към монитора, може да са виновниците. Ако гледате към нисък монитор, ще огъвате шията си безброй пъти, което ще промени позата ви. Ако екранът е на правилната височина, тялото ви ще заеме естествена позиция. Позиционирайте монитора на нивото на очите, така че шията и раменете ви да са в неутрално положение и поставете най-често използваните предмети от вас по време на работа наблизо, така че тялото ви да не се напряга, за да ги използва. Сменяйте мястото и позата си на работа често, за да увеличите циркулацията на кръв. 

Чувствате очите си уморени. Когато се вглеждате в отблясъците на компютърния екран твърде дълго, натоварвате очите си. Този навик може да доведе до дигитално напрежение на очите, което се характеризира с главоболие, замъглено зрение, сухи очи и болки във врата и раменете. Търсете естествената светлина в жилището си и си правете чести почивки.

Усещате натоварване в бедрата. Гърбът ви всъщност трябва да е наклонен от 15 до 20 градуса, за да държите бедрата си свободно. Когато седите на 90 градуса, тазобедрените ви флексори стават супер стегнати, така когато сте клекнали, така че когато станете от стола, ако не сте го правили от известно време, ще почувствате, че все едно сте на 100 години. Стегнатите флексори на тазобедрената става водят до много болки в гърба. Нагласете седалката си, ако столът ви е регулируем, ако не, ставайте често. Раздвижвайте се на всеки 20 минути.

Краката ви се схващат. Спазмите на краката са признаци на лоша циркулация и болката в тях показва, че не работите с добра стойка. Ако получите спазъм в крака, това е мускулът, който казва: "Ей, тук никога не съм имал добро кръвоснабдяване." Погрижете се за добрата циркулация в краката. Един от начините е да регулирате височината на стола си, така че краката ви да са на земята. Ако не е възможно, ползвайте стойка за крака. Периодичните почивки на всеки 20 минути за раздвижване също са вариант. Когато се разхождате, мускулите на тялото изпомпват почти толкова кръв, колкото сърцето ви.

Болят ви китките. Ако ръцете и китките ви се напрягат и не са в неутрално положение, води до повече напрежение върху сухожилията и тъй като те се възпаляват чувствате болка. Позата може да доведе до изтръпване, мускулна слабост в ръцете и пръстите. Ако болките продължават, си закупете ергономична клавиатура.

Навеждайки се напред, за да напишете нещо, натоварвате лумбалната си област, което може да доведе до наранявания на гърба. Навеждайки се увеличавате компресията върху прешлените с до 200 процента от позата, в която гърбът ви е в отпуснато положение. Уверете се, че гърбът ви има добра опора.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay