Колко трае махмурлукът?

Колко трае махмурлукът?

Обикновено махмурлукът трае няколко часа, след като сте се събудили след тежка вечер… най-много 24 часа. Но понякога той продължава доста дълго, което може би ви кара да осъзнаете, че вече не сте в университета.

Махмурлукът все още не е напълно научно проучен. В по-голямата си част симптомите се считат за форма на краткосрочно неразположение и са склонни да бъдат ограничени във времето. Черният ви дроб също трябва да работи извънредно, за да преработи алкохола. Черният дроб първо трябва да разгради алкохола до ацеталдехид, който е токсичен. След това го разгражда до нетоксичния ацетат. Ако човек пие твърде много от това, което тялото му може да преработи, и черният му дроб работи неефективно, тялото не може да превърне ацетаталдехида в ацетат достатъчно бързо – и тук идва мястото на махмурлука.

Силата и продължителността на махмурлука ви вървят ръка за ръка с количеството алкохол, което сте изпили. Отвъд това? Има и някои други фактори, за което се спекулира, че влияят върху интензивността и продължителността на махмурлука.

Как точно влияе алкохолът на тялото? Прекомерното пиене с течение на времето може да навреди сериозно на здравето ви. Ето как:

Неврологична функция. Алкохолът може да намали възможността за връзка между мозъка и тялото ви. Това затруднява комуникацията и може да ви е трудно да се справяте с обикновени дейности, както и да имате проблеми с паметта и вземането на решения.

Мускулна болка. Пиенето на алкохол може да доведе до мускулна слабост и спазми.

Проблеми с метаболизма. Пиенето може да увреди тъканите в храносмилателния тракт и да попречи на червата да усвоят храната и да абсорбират хранителни вещества и витамини. В резултат на това може да се появи недохранване.

Намален имунитет. Пиенето и поради начина, по който пиенето може да попречи на съня ви, може да намали имунитета ви. Това затруднява тялото ви да се бори с нахлуващите микроби и вируси. 

Колко трябва да изпиете, за да почувствате симптоми на махмурлук? Това зависи изцяло от собственото ви тяло и метаболизма ви. Чернодробните ензими на някои хора са в състояние да детоксикират алкохола от тялото много по-бързо, така че те могат да пият повече, без това да води до тежък махмурлук. Други пък биха се напили от половин чаша вино или бира.

Възможността варира понякога зависимост от пола, тъй като обикновено, макар и не винаги, жените имат по-ниски нива на този чернодробен ензим от мъжете.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay