Важни неща, които трябва да знаете за трансмазнините

Важни неща, които трябва да знаете за трансмазнините

Естествените трансмазнини са били част от здравословното хранене във всяка епоха. Тези компоненти са добити от преживни животни и представляват 2% до 5% от всички мазнини в млечните продукти и 3% до 9% от всички мазнини в говеждото и агнешкото. Изкуствените трансмазнини, често наричани индустриални, са мазнини, които се появяват, след като храната е била специално обработена, за да издържи по-дълго на рафтовете и са наистина вредни за вашето здраве.

Съществува погрешно разбиране, че всички трансмазнини са много опасни и си струва да се избягват. Истината е, че естествените трансмазнини са по-малко нездравословни от изкуствените и всъщност имат някои ползи! След проведени някои изследвания учените могат да кажат, че животинските мазнини, намиращи се в говеждото и млечните продукти, могат дори да намалят рисковите фактори, свързани със затлъстяване, сърдечни заболявания и диабет! Така че няма нужда да изключвате изцяло трансмазнините от вашето меню, но е важно да продължите да ядете естествените такива. Бисквитките и тортата също могат да бъдат здравословни, ако използвате правилните рецепти. Например, използвайте масло вместо маргарин. Но не забравяйте да консумирате разумно!

Изкуствените трансмазнини са много вредни и опасни за тялото ви. Ето какви щети могат да причинят, ако ги ядете редовно.

Риск от сърдечни заболявания

Проучванията доказват, че високият прием на трансмазнини повишава риска от коронарна болест на сърцето и инсулти. Изчислено е, че намаляването на консумацията на трансмазнини между 1985 и 1995 г. може да доведе до спад с 23% на коронарните смъртни случаи! Това се равнява на приблизително 4600 от 20 000 коронарни смъртни случая годишно. Изглежда налудничаво, но нещо толкова просто като правилното хранене може да спаси живота на хиляди хора всяка година.

Рискът от съдови заболявания и рак

Когато добрите мазнини са заменени с трансмазнини само за 4 седмици, добрият холестерол се намалява с 21%. Способността на артериите да се разширяват също е намалена с 29%. Рискът от рак също е възможен, но засега този въпрос все още се проучва.

Диабет

Проучванията по този въпрос все още не са завършени и пряка връзка не е доказана, но при анализ на над 80 000 жени е установено, че тези, които консумират най-много трансмазнини, имат 40% по-висок риск от диабет.

Рискът от възпаление

И накрая, след всички тестове и изследвания, е доказано, че трансмазнините предизвикват възпаление. Всеки е изпитвал възпаление от един или друг вид и трябва да е в състояние да осъзнае как качеството ни на живот може да бъде негативно повлияно от нещо подобно.

Покачване ан теглото

Лошите трансмазнини винаги водят до наддаване на тегло. Дори и да ядете същото количество калории, което бихте направили със здравословни храни, пак ще наддадете на тегло. Въпреки че е много важно да контролирате дневния си прием на калории, още по-важно е да изключите трансмазнините от диетата си. Това не само ще помогне да поддържате тялото си във форма, но също така ще помогне за намаляване на нивата на лошия холестерол.

Стомашен рефлукс

Лошите трансмазнини могат да предизвикат киселинен рефлукс и да влошат състоянието ви. Важно е да консумирате здравословни мазнини като авокадо, орехи и зехтин. Погрижете се за стомаха си и той ще ви благодари. Диетите с киселинен рефлукс винаги изключват лошите мазнини.

Как да избегнем лошите трансмазнини?

Много е важно да избягвате трансмазнините, но в съвременния свят те са навсякъде и понякога могат да се скрият в продукти, за които дори не бихте подозирали. Ето няколко решения за това как да поддържате тялото си здраво.

Избягвайте определени видове храни

Избягвайте продукти като: замразени храни, пържени храни, фъстъчено масло, маргарин, понички, хамбургери, майонеза и бисквити. Също така е по-добре да избягвате да купувате консерви, полуготова храна или храни в кутии. И когато имате избор между масло и маргарин, по-добре е да купите масло, отколкото маргарин. Съвременните видове маргарин съдържат голямо количество трансмазнини. Маслото е млечен продукт, който се получава чрез разбиване на сметана, а маргаринът е продукт, който е изобретен, за да имитира масло.

Четете етикетите

За хранителните компании трансмазнините са полезни, защото продуктите, произведени с тях, имат по-дълъг срок на годност. Много често тези мазнини се появяват от използването на евтино палмово масло.
Винаги е добра идея да проверявате състава на етикетите на продуктите, които купувате. Вашата храна може да съдържа естествени мазнини, но броят на трансмазнините трябва да бъде по-малко от 0,1 g на 100 g или <0,1%.

Приготвяйте храната у дома и използвайте пресни продукти

Здравословното хранене не е толкова трудно за постигане. Просто яжте на места, където имате доверие за съставките и начина на приготвяне. А най-доброто решение е да си приготвите храната сами. Вземете кутия за обяд в офиса, особено ако имате много натоварен график.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay