Какво може да се случи с тялото ви, ако се събуждате по едно и също време всеки ден

Какво може да се случи с тялото ви, ако се събуждате по едно и също време всеки ден

Няколко проучвания показват, че последователните нощи на сън и сутрешните ритуали допринасят за по-здравословен начин на живот. Изглежда, че това е и начинът, по който мислят изпълнителните директори и треньорите.

Ние вярваме, че здравословен живот е да имаш добри навици. И ще ви разкажем защо събуждането по едно и също време всеки ден има много ползи за вас:

1. Ще се чувствате по-енергични и ще бъдете по-активни

Редица успешни хора, включително изпълнителни директори, приемат "5 AM club", концепция, създадена от Робин Шарма в неговата книга, която носи същото име. Книгата гласи, че "печеленето започва от вашето начало" и че първите часове от деня ви са изключително ценни. Шарма дори заявява, че като притежавате сутрините си, вие ще овладеете живота си.

Според германско проучване хората, които имат навика да се събуждат рано и са активни сутрин, са склонни да имат повече постоянство, сътрудничество и желание да имат нови преживявания.

2. Ще бъдете по-бдителни и по-малко тревожни

По-малкото безпокойство има много общо с вашите навици за сън и това е установено в това проучване. Още по-интересното е, че е свързано с "ранните птици". Още веднъж, събуждането по-рано има предимствата да бъдете по-бдителни и да насърчавате по-добро здраве за тялото и ума си.

Друго проучване посочва, че хората, които се събуждат рано, са по-склонни да постигнат успех на работното място и да изпълнят бързо задачите си.

3. Ще спрете да отлагате всичко

Свикнали ли сте да натискате бутона за отлагане, когато алармата ви звънне сутрин? Вероятно е по-малко вероятно да го направите, ако се събудите рано и станете "сутрешен човек". Ако започнете да ставате по едно и също време, рано сутрин, ще спрете да отлагате всичко и ще имате по-добри навици. И това е просто още една причина да ставате навреме, за да видите изгрева!

4. По-малко вероятно е да имате негативни мисли

Липсата на време за сън е свързано с негативното мислене - е, това ни казват изследователите. Нарушенията на съня също влияят негативно на психичното здраве, тъй като хората могат да имат по-големи шансове да изпитат депресия. 

5. Ще бъдете по-доволни от живота си

Наличието на строго време за лягане и събуждане прави хората по-доволни. Това заяви проучване с 1033 души. Събуждането по график довело до 13% повече удовлетворение в личния живот на хората, 18% нарастване на финансовото им състояние и шокиращи 21% повече удовлетворение от баланса между професионалния и личния живот.

6. Ще се чувствате по-енергични

Има хора, които са се опитвали да се събуждат по едно и също време всеки ден и резултатите са доста интересни. Когато човек става рано, се чувства много по-енергичен и има повече желание да започне деня, колкото и противоречиво да звучи. 

7. Храносмилането ви ще бъде по-добро

Имаме циркаден цикъл, известен още като естествен вътрешен процес, който регулира цикъла ни сън-будност. Следвайки часовете за събуждате, както и за лягане и редовно хранене, нашата храносмилателна система има по-редовна функция и поддържа червата, стомаха и метаболизма ви в ред.

8. Имунитетът ви ще бъде по-силен

Сънят играе важна роля за имунитета. Той е необходим за мозъка и здравето като цяло и също зависи от циркадния цикъл, точно както храносмилането. Имунната ни система може да ни приспи също толкова добре, колкото и да ни събуди. Редовното време за събуждане може да помогне на имунната ви система, тъй като ще поддържа метаболизма ви добре организиран.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay