Малко сън, но много работа: Какво е решението?

Малко сън, но много работа: Какво е решението?

Няма нищо по-неприятно от звънененто на алармата рано сутрин, особено след акто сме си легнали късно. Да заспите вечер, но да не се чувствате отпочинали сутрин е не само разочароващо, но предизвиква огромен дискомфорт. Въпреки че натискането на snooze бутона може да звучи като добра идея в момента, то само забавя неизбежното и никога не изтрива умората, измъчваща ви през целия работен. Независимо дали имате ужасния навик да стоите будни до късно или просто се борите с безсъние и не можете да заспите през нощта, постоянното недоспиване е лоша идея.

Малко сън, но много работа: Какво е решението?

В разгара на вашия натоварен живот, имаме нуждата да разпуснем след работа, гледайки телевизия, посещавайки заведение с приятели или просто почивка с телефон в ръка, далеч от всичко и всички. За съжаление, да загубите представа за времето, докато превъртате в TikTok, може да доведе до прекалено късно заспиване всяка вечер.
Тъй като качественият сън е пряко свързан с по-добро цялостно здраве, справянето прекомерната умора може да бъде истинска борба, особено когато трябва да сте продуктивни на работното си място.

Но как да функционираме нормално, когато не сме се наспали?

Въпреки че се препоръчва получаваме поне седем часа сън всяка нощ, една трета от 18 до 60-годишните в Америка са хронично лишени от сън.

За щастие има няколко хака, за да оцелеете през работния ден и бъдете работещ служител. Може да забележите, че всяка дейност, която се опитвате да извършите през работния ден, ви коства много усилия. Писането на имейли отнема повече време, по-трудно е да обмисляте теми с колеги и може дори да се почувствате разочаровани от иначе съвсем обикновени задачи. Това е така, защото мозъкът ви получава по-малко кръв, когато сте лишени от сън, което има отрицателно въздействие върху вашето когнитивно функциониране. Въпреки че дрямката пос редата на деня може да ви се струва правилно решение, тя всъщност не облекчава лишаването от сън.

Малко сън, но много работа: Какво е решението?

Неврологът Лий Уинтърс обяснява, че най-добрият анекдот, когато си уморен, всъщност е природата. Свежият, свеж въздух наистина може да ви събуди и да ви държи по-бодри през целия ден. Освен това бавното дълбоко вдишване ще донесе повече кислород на мозъка ви. На всичкото отгоре престоят навън на слънце за няколко минути по време на работния ви ден не само ще подобри настроението ви, но и ще повиши бдителността поради начина, по който светлината влияе на циркадния ви часовник.

Приоритиирайте здравето си

Светлината помага да нулирате вашия циркаден ритъм. Въпреки умората, ще се чувствате много по-будни физически и психически, ако избягвате тъмни, слабо осветени пространства, докато работите.

Може също да се изкушите да посегнете към кафето, тъй като това е най-добрият лек за тези, които се нуждаят от кофеин. Умереността обаче е ваш приятел. За много хора допълнителната чаша кафе води до силно безспокойство. Плюс това, "луксозните" напитки от Starbucks, пълни със захар, вероятно ще ви накарат да се почувствате още по-нервни. Вместо това дайте приоритет на водата, здравословните ястия и богатите на хранителни вещества закуски. Поддържането на постоянен поток от качествени калории във вашата система ще ви помогне да поддържате енергийните си нива през целия ден, докато силно преработените храни могат да ви накарат да се почувствате дори замаяни.

Когато сте недоспали, спокойствието е ваш враг. Опитайте се да се движите, за да поддържате по-високи нива на енергия. Работата по големи проекти или обмислянето на решения за цялата компания не се препоръчва, когато сте в състояние на недоспиване. Опитайте се да се заемете със задачите, които трябва да бъдат изпълнени и запазете всички неприоритетни задачи за добре отпочиналото си аз.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay