Какво са хормоните?

Какво са хормоните?

Хормоните са онези вещества, които влияят върху обмяната на веществата, половите функции в организма и растежът. Най-ясният показател за потенциални проблеми, намиращи външен израз, както и в менструалния цикъл, могат да дадат женските полови хормони. Женските полови хормони се изполват за ясни показатели при потенциални проблеми с външен и вътрешен израз спрямо баланса на организма.

Какво е хормонален баланс?

Хормоналният баланс заема особено важна роля за плодовитостта на жената, тъйкато регулира всички процеси, свързани с половото развитие. Затова дамите, които планират бременност или имат проблеми с менструацията, следва да си направят комплексно хормонално изследване. Хормоналният ви баланс понякога зависи и от начина ви на живот.

Кои са основните женски полови хормони?

Женските полови хормони като FSH, LH, Estradiol, Progesteron, Prolactin и др. се произвеждат от различни органи в организма. През различните възрасти на жената, в различните периоди на менструалния цикъл или пък по време на бременност, хормоните са в различни количества. Изследването им предопределя следващи стъпки за лечение.

Фоликуло-стимулиращ хормон, така нареченият FSH, стимулира освобождаването на естрогени от яйчниците. Повишените нива на FSH могат да доведат до спонтанни кръвотечения, склонност към инфекции или тежко главоболие. От друга страна, недостатъкът на хормона насочва към поликистоза, заболявания на хипофизата и пикочо-половата система.

Prolactin (пролактин):  Липсата на този хормон не позволява развитието на млечната жлеза и образуването на мляко.Стресът и депресията се отразяват на производството на пролактин. 

Състояния като поликистоза на яйчниците, тумор на хипофизата, артритили хиповитаминоза, са обвързани с повишеното отделяне на пролактин. Повишеното потоотделяне и жажда говорят за дефицит на хормона.

Лутеинизиращият хормон, още известен като LH, предизвиква разкъсването на фоликула и отделянето на прогестерон. Нивата на LH, изследвани в началото на менструалния цикъл, могат да бъдат ориентир за яйчниковия резерв на жената. При прекомерното отделяне на този хормон, жената може да изпитва главоболие, задух, обща слабост, проблеми с менструалния цикъл.Повишените нива на LHмогат да доведат до промяна във функциите на хипофизата, поликистоза на яйчниците илиендометриоза.

Естрадиол е основният естрогенен хормон в женския организъм. Нивата му се изследват в началото на менструалния цикъл. Женското тяло се оформя благодарение на естрогените. Точно те са и причина за натрупването на излишни килограми. Когато естрогените са над нормата също така се повишава рискът от аборт и има опасност да се развие раково образувание. От друга страна, ниските нива на естрогените водят до намалена сексуална активност и повишено окосмяване.

 

Прогестеронът е хормонът отговорен за подготовката на маточната лигавица и имплантация на оплодената яйцеклетка. Той се изследва във втората фаза на менструалния цикъл при жени, които искат да проследяват овулацията си.

При назначаване на лабораторни анализи за женски полови хормони е нужно винаги да се съобщава последна менструация, прием на хранителни добавки и/или хормонални заместители.

Проверете състоянието на вашите хормони

 

Какво са хормоните?

 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay