Какво да правим при счупване на живачен термометър

Какво да правим при счупване на живачен термометър

Фразата "счупих живачен термометър" не звучи толкова страшно, ако знаете какво да правите. Тук няма място за паника - най-важното е да действате по правилния начин и да запазите самообладание. Химици съветват как да постъпим в такава ситуация.

Какво трябва да знаете за живака?

Живакът може да попадне в човешкото тяло под формата на токсични изпарения или чрез храна. Той започва да се изпарява при температура 18 ° C и отравя въздуха в помещенията. Колкото по-топла е стаята, толкова по-бързо се изпарява живакът.

Какво да не правите

Ако счупите термометър, не се опитвайте да изметете живака с метла, защото ще го натрошите на малки парченца. Не го почиствайте и с прахосмукачка, защото горещият въздух само ще ускори изпаряването на живака и прахосмукачката ще трябва да се изхвърли след това. Не изхвърляйте събраното вещество в кофата за боклук, не пускайте живака в тоалетната или мивката, не го заравяйте в земята в двора - това е опасно за вашето здраве и за здравето на хората около вас.

Как да премахнете живака сами

Живакът се разпръсква на малки лъскави топчета. Ето защо, преди почистване, е по -добре да поставите обувки и ръкавици, стари дрехи и да се опитате да не стъпвате на мястото, където се е разлял. За да го съберете, пригответе буркан с капак и налейте вода в него, за да се предпазите от живачните пари. Съберете капките живак от пода, като използвате обикновен лист хартия.

Как да почистите подовете след това

След като сте събрали целия живак от пода, трябва да го измиете старателно с разтвор от сапун и сода на два етапа.

• Пригответе белина, съдържаща хлор, в пластмасова (не метална!) кофа и изплакнете замърсената повърхност с гъба, четка или кърпа.

• Пригответе разтвор от сапун и сода (40 г настърган сапун и 50 г сода за хляб на литър вода) и измийте отново пода.

Как да се предпазите от отравяне

След като почистите пода, е време да се погрижите за себе си. Всички използвани парцали и дрехи трябва да се поставят в херметически затворена торба и да се изхвърлят незабавно. Министерството на извънредните ситуации препоръчва изплакване на гърлото с лек разтвор от калиев перманганат, миене на зъбите и пиене на активен въглен след подобни инциденти.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay