Какво се случва с тялото ви, когато гладувате периодично

Какво се случва с тялото ви, когато гладувате периодично

Не е изненада, че периодичното гладуване е един от най-популярните начини за хранене. Не е необходимо да измервате или да купувате опакована храна, няма броене на калории. Всичко, което наистина трябва да направите, е да не ядете през определени часове. Толкова е просто.

Разбира се, има различни начини да се постигне това. Повечето хора правят диетата 16:8, при която постиш 16 часа и после ядеш в рамките на 8-часов прозорец. Има и диета 5:2, при която драстично намалявате калориите само два дни в седмицата и има 24-часови пости, в които не се яде нищо и които се правят веднъж месечно.

Независимо от избрания метод, значителното ограничаване на храна може са предизвика странични ефекти. Периодичното гладуване може да не е подходящо за всеки. Хората с история на проблемно хранене, определено трябва да го избягват.

Важно е да знаете какво да очаквате, преди да започнете нов начин на хранене. Ето какво се случва с вас – психически, физически и емоционално, когато гладувате периодично.

Можете да отслабнете. Много експерти казват, че периодичното гладуване всъщност не води толкова до отслабване. Това е така, защото не е задължително да ядете по-малко или да намалите калориите. Има само по-дълги почивки в деня ви, когато изобщо не ядете. Въпреки това много хора отслабват, защото консумират по-малко калории по време на определени часове.

Храненето само за осем часа на ден също прави по-малко вероятно да си хапнете обилно преди лягане. Метаболизмът ви намалява, когато спите и изгаряте по-малко калории. Нощното хранене е свързано както със затлъстяването, така и с диабета.

Бихте могли да станете супер гладни. Много хора започват да огладняват особено бързо, главно когато стартират програмата. Това е така, защото телата ни са свикнали да използват глюкоза – захар, която идва от храната, която ядем – за гориво през целия ден. Когато тялото е лишено от храна и следователно от глюкоза, то започва да изпраща сигнали, че нещо не е наред.

След като подаде сигнала, то ще започне да изгаря складираните телесни мазнини за енергия, а не за глюкоза. И докато прекарвате повече време на гладно, тялото ви ще става по-ефективно при изгарянето на мазнини за енергия.

Енергията и настроенията ви ще са променливи. Изследвания показват, че гладуването може да накара някои хора да се чувстват уморени, замаяни, раздразнителни и депресирани. В началото енергията ви може да е ниска, защото не получавате хранителните вещества, от които се нуждаете. Когато тялото ви свикне с глада, енергийните нива ще се повишат.

Здравето на червата ви може да се подобри. Постенето дава възможност на червата ви да си починат , тъй като храносмилателната система не трябва да се справя с неудобните последици от храненето, като газове, диария и подуване на корема.

Бихте могли да намалите риска от хронични заболявания, като диабет, рак, проблеми с червата и сърдечно-съдови заболявания. Това е така, защото гладуването намалява възпалението, а намаляването на възпалението помага на тялото да се бори с различни заболявания.

Сърдечното ви здраве може да се подобри. Постът може да помогне за понижаването на кръвното налягане, холестерола и триглицеридите. Преди да започнете периодичното гладуване е препоръчително да говорите с диетолог или лекар. Има разлика между гладуване и периодично гладуване и ако пренебрегнете това, може да разрушите органите и имунната си система.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

2 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay