Какво се случва с тялото ви, когато спите на включени лампи

Какво се случва с тялото ви, когато спите на включени лампи

Като деца, почти всички сме спали на включени лампи, заради страха от тъмното. Има много хора, които не превъзмогват този страх и продължават да спят на светнати лампи. Разбира се, може да има и други причини, различни от страха от тъмното, но каквато и да е причината, спането на светнати лампи не е добра идея. Ето защо:

1. Може да навреди на репродуктивното ви здраве

Едно проучване установи, че излагането на изкуствена светлина през нощта може да увеличи риска от безплодие. Експериментът е проведен върху женски мишки. Мишките, които спят с включена светлина през нощта, са по-склонни да бъдат безплодни. Смята се също, че циркадните ритми (вътрешният часовник на тялото) влияят върху времето на репродуктивния процес при жените.

Друго проучване проследява медицинските сестри, които работят на нощни смени, и ефектите от излагането на светлина през нощта. Оказа се, че повечето медицински сестри се оплакват, че менструалният им цикъл е нарушен.

2. Може да причини проблеми, свързани със сърцето

Мелатонинът не само понижава телесната температура, но и кръвното налягане. Ако сте изложени на светлина през нощта, производството на мелатонин се потиска. В резултат на това кръвното Ви налягане се повишава. Редовните колебания от своя страна могат да увеличат риска от сърдечни заболявания и инсулт.

3. Може да наддадете на тегло

Излишъкът от изкуствена светлина през нощта може да бъде причина за забавен метаболизъм. Освен това нарушаването на съня и циркадните ритми може да допринесе за затлъстяването. Проучване, което наблюдава над 43 000 жени, разкрива, че тези, които спят с включен телевизор, забелязват наддаване на тегло. Промяната настъпва независимо от качеството или продължителността на съня им.

4. Може да причини хормонални промени

Дори един източник на светлина може да промени хормоналния баланс. Светлината от смартфони, телевизори или компютри допринася за дефицита на мелатонин. Освен това се нарушават други биологични процеси. През повечето време мелатонинът страда най-напред. Нарушеният сън увеличава стареещите хормони и намалява тези против стареене.

5. Може да страдате от депресия

Проучване установи, че излагането на светлина през нощта увеличава риска от депресия. Като алтернатива, нарушаването на циркадния ритъм вероятно ще влоши вече съществуващите симптоми на депресия. Интересното е, че червената светлина има по-малко вредни ефекти, защото сме по-малко чувствителни към дължините на червените вълни. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

2 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay