Какво се случва с тялото ви, ако пиете черен чай всеки ден

Какво се случва с тялото ви, ако пиете черен чай всеки ден

Черният чай всъщност не е черен. В Китай този чай се нарича "червен чай" заради цвета си. И пиенето му ежедневно може да има много ползи за здравето. Някои хора дори го използват като алтернатива на кафето, заради съпоставимото му съдържание на кофеин. Но може да има и някои рискове, ако пиете прекалено много черен чай. 

Ето какво се случва с тялото ви, ако пиете черен чай всеки ден:

1. Това може да намали кръвното налягане

Смята се, че 26% от населението на света има високо кръвно налягане и това може да доведе до някои сериозни проблеми. Въпреки че ефектът може да е малък, проучванията показват, че редовното пиене на черен чай може да помогне за намаляване на кръвното налягане.

2. Черният чай може да помогне с холестерола 

Един от всеки 3 възрастни има висок холестерол. Но мъжете обикновено са изложени на по-висок риск от жените. Учените са открили, че включването на черен чай във вашата диета може да понижи нивата на холестерола със значително количество.

Какво се случва с тялото ви, ако пиете черен чай всеки ден

3. Може да се бори с кариесите

Чаят като цяло може да осигури няколко ползи за цялостното здраве на устната кухина. Но по-специално черният чай съдържа съединения, които убиват бактериите, отговорни за причиняването на кариеси.

4. Черният чай може да помогне за предотвратяване на диабет

Около 422 милиона души страдат от диабет. Тип 2 представлява около 90-95% от всички диагностицирани случаи, но е установено, че консумацията на черен чай може да намали количеството захар в кръвта и съответно да намали шансовете ви за развитие на това заболяване.

Какво се случва с тялото ви, ако пиете черен чай всеки ден

5. Черният чай може да ви причини главоболие

Пиенето на големи количества черен чай всеки ден може да доведе до страничните му ефекти. Някои от тях са главоболие, мигрена и нервност. Всичко това е причинено от високото съдържание на кофеин.

6. Също така може да причини безпокойство и затруднен сън

Въпреки че може да ви даде тласък на енергия, прекомерното консумиране на кофеин от черен чай може да допринесе за повишаване на нивата на тревожност и стрес. Това също може да наруши цикъла на съня ви и да повлияе на способността ви да заспите.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay