Какво не знаем за четирите фази на месечния цикъл при жената

Какво не знаем за четирите фази на месечния цикъл при жената

Женският оргазниъм е добре смазана машина, която преминава през различни функции и етапи всеки месец. "Само ние си знаем какво ни е", но наясно ли сме напълно през какво преминава тялото ни по време на един месечен цикъл и как това се отразява на нашата енергия, настроение и продуктивност?

Организмът на жената преминава през 4 основни фази всеки месец и всяка от тях допринася за различни физически и емоционални промени в тялото ни. Нека ги разгледаме отблизо!

1: Менструална фаза

Фазата започва с първия ден на кървене или първия ден на месечния ви цикъл. Както знаете той е с продължителност между 3-7 дни. дни. През този период енергията ви е с най-ниските нива, които води до прекомерна умора. В тези моменти се нуждаете от тишина тишина и време за почивка. За облекчаване на симптомите помага дълбокото дишане.

2: Фоликуларната фаза

Тази фаза идва непосредствено след менструацията. Нарича се по този начин, защото вашата хипофизна жлеза отделя хормон, наречен фоликулостимулиращ хормон (FSH), който стимулира узряването на фоликулите в яйчниците. Този период се характеризира с увеличаване на нивата на естроген и тестостерон. Това ви дава силен тласък на енергия и и подобряване на настроението и ви прави склонни да поемате рискове. Тестостеронът стимулира вашето либидо, докато естрогенът ви кара да се чувствате по-екстровертни и потиска апетита ви. Това е време, в което може да изпитате голямо разнообразие от чувства и да си бъдете самодостатъчна.

3: Овулация

Овулацията е кулминацията на цялата тежка работа, която тялото ви е вършило през последните няколко седмици. Яйцеклетка се освобождава от своя фоликул в яйчника и оцелява за периода от 12-24 часа. По време на овулация естрогенът и тестостеронът се повишават до пикови нива, засилвайки ефектите на фоликулната фаза. Вероятно ще ви се струва и ще ви казват, че изглеждате по-добре, ще се чувствате по-уверени и ще ви бъде по-лесно да изразявате мислите и чувствата си. Най-интересният аспект от този период е, че сексуалното желание осезаемо се повишава.

4: Лутеална фаза

Първите 2-3 дни от тази фаза наподобяват овулаторната фаза. Това се променя, когато естрогенът и тестостеронът започнат да спадат и тялото ви започне да произвежда прогестерон. Тъй като прогестеронът е хормонът, койот се бори с тревожността, ще усетите, че се отпускате. Периодът е добър за домакинска работа и грижа за вашите списъци със задачи. Втората половина на тази фаза обаче е изключително трудна за много жени. Тук идват симптомите на ПМС, благодарение, на които изпитвате глад за богати на въглехидрати храни, коремът се подува, гърдите стават чувствителни и започвате да изпитвате главоболие, тревожност и промяна в настроенията.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay