Водят ли до преждевременно стареене добавките с желязо?

Водят ли до преждевременно стареене добавките с желязо?

Обичайна практика е лекарите да предписват добавки с желязо на пациенти с ниски нива на хемоглобин, тъй като това може да подобри симптомите, свързани с недостиг на желязо.

Въпреки това, професор по генетика и биолог оспорва този подход, като твърди, че не всеки с по-ниски нива на хемоглобин всъщност се нуждае от желязо и добавя, че приемането на тези добавки може дори да ускори процеса на стареене.

По време на скорошно интервю, проведено от невролога Андрю Д. Хуберман с Дейвид Андрю Синклер, известен изследовател на стареенето и епигенетиката, д-р Синклер обсъди погрешните схващания около дефицита на желязо, които трябва да бъдат коригирани. Той също така отбелязва, че добавките с желязо могат да забързат стареенето.

Всъщност д-р Синклер се задълбочава в научното обяснение зад това, пояснявайки как излишното желязо увеличава броя на стареещите клетки в тялото, които той описва като "зомби клетки", които се натрупват с напредване на възрастта. Той казва, че тези клетки могат да причинят възпаление и да увеличат риска от рак с възрастта. 

Д-р Синклер подчертава, че поддържането на младостта може да се постигне чрез елиминиране на тези клетки или предотвратяване на натрупването им. Така че желязото е благоприятен за стареенето метал и приемайки излишното желязо като добавка, вие вероятно ускорявате процеса на остаряване.

Водят ли до преждевременно стареене добавките с желязо?

Той също така посочва, че съществува скала на това, което се счита за "нормално" и всичко извън този диапазон автоматично се разглежда като проблем. Всеки е различен и трябва да знаете изходното му ниво и да проследявате състоянието на хората през годините, за да знаете какво е нормално за тях.

Той твърди, че въпреки че някои хора може да имат леко ниски нива на хемоглобин, които карат лекаря да предложи добавки с желязо, това не означава непременно, че те се нуждаят от такива. Всъщност те могат да живеят напълно здравословен живот и без тях.

"И това, което намирам, например, е, че хората, които са наистина здрави и живеят по начина, по който аз живея и спазват диета, която е сравнително вегетарианска, все още имат леко ниски нива на хемоглобин, сравнително ниски нива на желязо, но имаме огромни количества енергия, ние не сме анемични и се справяме страхотно в живота.", допълва той.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay