Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете твърде много вода

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете твърде много вода

Много хора са започнали да носят бутилка вода, където и да отидат и това е добър начин да останат хидратирани. Водата ни помага да транспортираме хранителните вещества в тялото, да създаваме слюнка, да поддържаме телесната си температура и др. Въпреки това, пиенето на твърде много (като повече от един литър на час) всъщност може да създаде здравословни проблеми, които могат да направят точно обратното и трябва да сте наясно с тях.

1. Коремът ви може да се подуе

Един от най-честите проблеми със стомаха, който хората изпитват, особено жените, е подуването на корема. Пиенето на твърде много вода може да ви накара да се чувствате така, сякаш сте изяли много храна и да се чувствате подути. Освен това, ако пиете водата бързо, най-вероятно поглъщате въздух и това може да ви създаде усещане за ситост. За щастие това е само временен проблем.

2. Ръцете и краката ви могат да се подуят

Когато пиете огромно количество вода, съчетано с ядене на прекалено солена храна, това може да предизвика задържане на вода, известно още като оток. Това се случва, когато нивата на натрий в тялото ни са твърде високи и водата може да причини подуване, особено в долните крайници. Същото може да се случи и с ръцете ни.

3. Може да ви се гади

Когато консумираме твърде много вода, клетките в мозъка ни могат да започнат да се подуват. Това увеличава натиска върху черепа. 2 от симптомите, които могат да изплуват на повърхността като знак, че сте изпили твърде много вода, са гадене и повръщане.

4. Може да получите симптоми на свръххидратация

Често не можем да забележим лесно симптомите на пиене на твърде много вода, особено в ранните етапи. Един от най-честите признаци, които може да изпитате, е главоболие. Също така може да се почувствате гадно, объркани и дезориентирани.

Някои по-сериозни симптоми на водна интоксикация могат да бъдат двойно виждане, затруднено дишане, повишено кръвно налягане и сънливост.

5. Лесно получавате мускулни крампи

За поддържане на здрава кръв, мускулна функция и сърдечен ритъм се нуждаем от електролити. Пиенето на твърде много вода обаче намалява броя на електролитите в телата ни. Когато тези нива са ниски, може да изпитаме мускулни спазми и крампи. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

2 2
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay