Какво ще се случи с тялото ви, ако ядете само веднъж на ден

Какво ще се случи с тялото ви, ако ядете само веднъж на ден

Яденето веднъж на 24 часа звучи като мисия невъзможна, но много хора го практикуват. Това е форма на периодично гладуване, за което се смята, че ви помага да отслабнете. Разбира се, не всички хора, които ядат по веднъж на ден искат да отслабнат. Някои мислят, че така ще бъдат по-здрави, други нямат време и т.н. 

Каквато и да е причината, храненето по веднъж на ден има някои отражения. Ето какви са те:

1. Може да наддадете на тегло

В случаи на недостиг на храна тялото ви включва своя "режим на глад" и се запасява с цялата храна, която консумирате – по този начин ще я имате за по-късно, когато имате най-голяма нужда от нея. Това забавя метаболизма ви. Като капак на всичко, производството на кортизол (хормон на стреса) се увеличава и това ви кара да съхранявате мазнини.

2. Нивото на кръвната Ви захар може да стане нестабилно

Дългите периоди без хранене обикновено водят до нестабилни нива на кръвната захар. Хипогликемията (изключително ниска кръвна захар) често се причинява от гладуване, особено ако имате диабет тип 2. Може да страдате от мускулно напрежение, което причинява главоболие.

3. Може да ви липсват хранителни вещества

Едно хранене на ден може да не е в състояние да ви осигури достатъчно количество витамини. В резултат на това сте изложени на по-висок риск от развитие на последствията от витаминен дефицит. Например, загубата на коса често е свързана с липса на хранителни вещества. Междувременно белите петна по ноктите (левконихия) обикновено се причиняват от дефицит на цинк и калций.

4. Социалният ви живот може да се влоши

Обяд на работа, семейни събирания и рождени дни - всички тези социални събития ще бъдат неловки, защото сте ограничени само до едно хранене. В резултат на това вашето семейство и приятели ще ви говорят за правилната диета и неизбежно ще поставят под въпрос здравия ви разум. Освен това ще станете по-раздразнителни от глада.

5. Може да страдате от главоболие

Обикновено когато хората гладуват, страдат от главоболие. Главоболието се появява по много причини, може да се дължи на период на приспособяване, спад в нивата на кръвната захар, дефицит на магнезий и много други.

6. Може винаги да ви е студено

Яденето веднъж на ден отклонява притока на кръв в посока на складирането на мазнините. По този начин се запасява с енергия и в случай на спешност ви осигурява сила и ловкост. Ниското количество калории ви кара постоянно да ви бъде студено.

7. По-вероятно е да се храните нездравословно

По-вероятно е да преяждате и да избирате нездравословни опции. След 24 часа глад, купа броколи може да е последното нещо, за което мислите. След обилно хранене може да се почувствате мудни и немотивирани да работите.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

5 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay