Каква е разликата между рентген, ЯМР и компютърна томография

Каква е разликата между рентген, ЯМР и компютърна томография
Pexels

Някои заболявания могат да бъдат диагностицирани само чрез снемане на анамнеза, но други изискват провеждането на различни изследвания. Най-популярните образни изследвания са рентеген, ЯМР и компютърна томография, но малко хора знаят точно какви са разликите между тях.

Важно е човек да разбира какви са нещата, които лекарите назначават, така че научете какви са разликите между тези три образни изследвания: 

Рентгенография

Рентгенографията е термин, който обхваща изследвания, които показват визуализация на вътрешните части на тялото с помощта на рентгенови техники. С други думи, рентгеновите изследвания създават изображения на вътрешни органи или кости за медицинска диагностика.

Специалното устройство излъчва малко количество йонизиращо лъчение, което преминава през тялото и се улавя от специална джаджа. Ето как се появява рентгеново изображение. Дозата на радиация зависи от изследваната област. Малките зони, като ръцете, например, получават по-малка доза от по-големите области, като гръбначния стълб.

Средно дозата радиация не надвишава количеството, което получавате от околната среда в рамките на една седмица.

Калцият, съдържащ се в нашите кости, блокира радиацията, поради което здравите кости изглеждат бели или сиви на рентгеновите снимки. Поради факта, че радиацията лесно преминава през въздуха, здравите бели дробове винаги изглеждат черни. 

Компютърна томография

Компютърната томография е серия от рентгенови изображения, направени около тялото от различни ъгли. КТ използва компютърна обработка за създаване на изображения на напречно сечение (срезове) на вътрешните органи, поради тази причина дава по-подробна информация от обикновената рентгенова снимка.

Докато рентгеновите лъчи се използват за създаване на двуизмерно изображение, компютърната томография завърта източника на рентгенови лъчи на 360° около обекта, който се изследва. Това създава цяла поредица от изображения от различни ъгли. Съответно и количеството излъчвана радиация от него е по-високо. Получените данни предоставят подробен 3D анализ на вътрешностите. 

Магнитен резонанс (ЯМР)

ЯМР е метод на изследване, при който, за разлика от рентгена или компютърната томография, се използват магнитни полета и радиовълни (а не радиация).

Апаратът за ЯМР създава мощно магнитно поле. Благодарение на това протоните в човешкото тяло се подреждат в съответствие с това поле. След това скенерът излъчва импулс от радиовълни, който избива протоните от линията. Когато протоните се върнат в първоначалното си положение, те освобождават енергия, наречена сигнал. Тези сигнали се записват, анализират и използват за създаване на детайлни изображения на вътрешните части на тялото. 

Ядрено-магнитен резонанс може да се използва вместо компютърна томография, когато трябва да се изследват органи или меки тъкани. Този уред помага да се види разликата между видовете меки тъкани и да се определи кои са здрави и кои не.

За да обобщим, всичките 3 метода ни позволяват да "надникнем" в тялото, за да получим снимка на костите, органите, мускулите и т.н. С тяхна помощ лекарите могат да определят дали има някакъв проблем в тялото ни и какъв е. Много хора се притесняват от т.н. "облъчване" при тези изследвания, но е важно да отбележим, че е много по-важно да бъдем диагностицирани правилно, вместо да си спестим това облъчване, което всъщност не е и чак толкова силно. Ядрено-магнитният резонанс пък изобщо не е вреден.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay