Защо инстинктивно се протягаме, когато се събудим и защо е толкова важно

Защо инстинктивно се протягаме, когато се събудим и защо е толкова важно

Алармата ни звъни сутрин и ни сигнализира, че е време да ставаме, но тя не събужда тялото ни. Прозяването и протягането са нещата, които събуждат тялото ни. Повечето хора правят тези неща инстинктивно и дори не се замислят. Тези 2 действия обаче правят много повече за телата ни, освен че ни събуждат. 

1. Протягането пренастройва мускулите

Когато спим, мускулите ни губят тонус и гравитацията изтегля течността на едно място по гърба ни. Когато се разтягаме, тази течност се връща в нормалното си положение. 

Само за миг разтягането ще освободи мускулите от мястото им за почивка, за да могат да работят върху правилното им позициониране. Този процес ще ни помогне при изчисляването на движенията, от които се нуждаем, за да станем и да започнем да се движим.

2. Може да намали стреса

Когато се прозяваме и разтягаме едновременно, ние помагаме на кръвния поток, което автоматично намалява стреса. Това е така, защото частта от нервната система, която е отговорна за сърдечния ритъм, храносмилането и ендокринните функции, започва да работи. 

3. Може да помогне при скованост

Прекарването на повече време в една позиция може да повлияе на тялото ни и да причини стягане и скованост. Когато се разтягаме след събуждане, това оформя ставите и мускулите, което помага за поддържането на по-широк обхват на движение, дори ако не извършваме сложни дейности. Това казва на мозъка ни, че е време да станем.

4. Това ще помогне на мозъка да изпраща по-силни сигнали към мускулите

Разтягането помага за възстановяване на комуникацията между мозъка и мускулите. Това означава, че докато се разтягаме, мозъкът изпраща по-силни сигнали към мускулите ни. Тогава получената обратна връзка позволява на мозъка да работи върху това колко силни трябва да бъдат сигналите за изпълнение на различни задачи.

5. Прозяването ви държи будни

Прозяването охлажда мозъка и ни помага да останем будни. Също така се прозяваме, когато ни е скучно, за да останем нащрек и да продължим задачата.

Разтягането наподобява рестартирането на софтуер. Това е така, защото то ускорява нервната система и увеличава скоростта на фоновите процеси, които ни държат нащрек и будни през деня. Освен това увеличава сърдечната честота и изтласква кръвта към нашите крайници.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay