Защо зрението ни се влошава и как да го предпазим?

Защо зрението ни се влошава и как да го предпазим?

Малцина са тези, които могат да се похвалят с перфектно зрение. След всекидневно застояване пред компютъра и непрекъснатото взиране в мобилни устройства очите ни прогресивно се влошават. Но какви са основните причини и какво да направим, за да предотвратим този процес?

Причините могат да бъдат много:

Наследственост. Ако родителите (единият или и двамата) имат проблеми със зрението, като късогледство или далекогледство, детето наследява предразположеност към същите заболявания.

Възраст. С възрастта зрението се влошава и могат да се появят различни проблеми: късогледство, далекогледство, глаукома или катаракта. В допълнение, ретината на окото се засяга и от захарен диабет с течение на времето.

Затворено пространство. Едно време късогледството се наричаше още "болестта на интелектуалците". В наши дни обаче има хипотези, че то се влошава не поради четене, а именно поради дълъг престой в затворено пространство.

Джаджи. Екранът на телефона ни е източник на светлина с висока интензивност. Поради постоянната концентрация в една точка на екрана се появяват умора, зачервяване и сухота на очите, както и главоболие.

Неправилно хранене. Офталмолозите препоръчват редовна консумация на растителни масла, цитрусови плодове, пълнозърнести храни, ядки, билки и риба. Те съдържат полезни витамини и макроелементи, както и мастни киселини.

Липса на сън. Седемте часа сън не са от полза само за тялото и мозъка. Очите също се нуждаят от почивка, в противен случай се появява сухота и болка.

Здравословните храни няма да възстановят зрението или да излекуват очните ви заболявания, но ще помогнат за забавяне на процеса по намаляването на зрението.

Моркови. Те съдържат бета-каротин, който е необходим за нормалното функциониране на ретината и зрението на тъмно. 

Краставици. Те съдържат много лутеин, който е естествен защитен филтър. Недостигът му води до намаляване на зрителната острота.

Риба и морски дарове. Те са с високо съдържание на витамин В6 и полиненаситени мастни киселини. Без тези вещества очите бързо се уморяват. Най-много витамини и киселини има в сьомгата и кефала.

Организирайте работното си място. Не трябва да използвате джаджи за дълго време на тъмно, защото поради резкия контраст очите се напрягат прекалено много. Наблизо можете да включите настолна лампа, която ще намали напрежението. Също така, не гледайте екрана на смартфона по-близо от 30 см. Разстоянието от монитора на компютъра трябва да бъде най-малко 50 см.

Подберете правилното осветление, за да избегнете силния контраст. Ако работите на маса, тогава един източник на светлина трябва да е на масата, а другият на тавана. Ако четете книга, източникът на светлина трябва да е малко по-назад.

Правете очна гимнастика, с помощта на която можете да облекчите напрежението и да укрепите очните мускули. Ето няколко прости упражнения, които да ви помогнат да отпуснете очите си:

Затъмняване. Закрийте очите за няколко минути с ръце, като същевременно държите очите си отворени. В такава тъмнина очите бързо ще се отпуснат.

Често мигане. Просто мигайте забързано за 1-2 минути. Упражнението насърчава кръвообращението, което означава, че помага за насищането на очите с кислород.

Движение на очите. Преместете очите си възможно най-наляво и след това бавно преместете очите си надясно.

Завъртане. Направете няколко бавни кръга, завъртете очи наляво, а след това надясно. 

Далечни обекти. Преместете погледа си към обектите извън прозореца, а след това към обекта пред вас, например точка върху стъклото. Повторете няколко пъти.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

4 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay