Защо диетата по време на празниците може да ни навреди повече от самата храна

Защо диетата по време на празниците може да ни навреди повече от самата храна

Празниците са време, в което е трудно да се устои на вкусните ястия, които пресичат пътищата ни. Но те са част от семейните обичаи и няма как да пропуснем да опитаме от всичко. Едно е сигурно - на трапезата ще открием много месо, много тесто и много захар. Важно за нас е да не се обвиняваме, наслаждавайки се на парче сочна баница или похапвайки от баклавата на баба по време на празничните вечери.

Но защо изобщо трябва да изпитваме вина за това, че се наслаждаваме на храната? Истината е, че всичко идва от т.нар. "диетична култура" в социалните мрежи. Потребители насърчават хората да спазват специални режими дори по празниците, внушавайки вина на тези, които все пак са решили да се насладят на празничната трапеза.

Защо диетата по време на празниците може да ни навреди повече от самата храна

В социалните мрежи се твърди, че по трябва да сме по-сдържани и да спазваме определени режими и по време на празниците. Но диетолози смятат, че спазването на диета по това време може сериозно да ни нарведи. Според тях тази култура на въздържане от храна е токсична и следователно пагубна за нашата психика.

Специалисти в областта казват, че средното наддаване на тегло по време на празниците е около един килограм. Ако гледаме на тези храни като "лоши" за нас, то ние ще изпитваме вина и негативни чувства, когато ги консумираме. А това е дори по-вредно от самата харана.

Защо диетата по време на празниците може да ни навреди повече от самата храна

Правилният път за излизане от тази ситуация е да подготвим ума си за храненето по празниците. След като си дадем разрешение да се насладим на храна отново, ще ядете спокойно, докато се заситим. Това не изключва напълно моментите, в които ядем малко повече и се чувстваме виновни, зле, засрамени и каквото и да е. Но колкото повече работим върху толкова по-лесно става занапред.

Ако ви тормозят натрапчиви мисли, запомнете едно. Диетолози от цял свят смятат, че храната по празниците е добра за нас и ние трябва да ѝ се насладим максимално.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay