Защо трябва да избягвате тренировките по време на бременност

Защо трябва да избягвате тренировките по време на бременност

Упражненията са полезни, дори когато сте бременна. Участието във всякакъв вид физическа активност с ниско въздействие може да осигури облекчение на различни симптоми, свързани с бременността, като болки в гърба, подути глезени и също така да ви помогне да спите спокойно през нощта. 

Редовните упражнения преди и по време на бременност не само помагат на майката, но са полезни и за нейното неродено бебе. Бебето може да се роди с по-здраво сърце. Има обаче няколко обстоятелства, при които спортът може да донесе повече вреда, отколкото полза. Така че, трябва да говорите с вашия лекар, за да избегнете усложнения.

История на преждевременните раждания

Ако първото ви дете е родено преди 37 гестационна бременност, което също се нарича преждевременно раждане, тогава е най-добре да избягвате всякакъв вид строга физическа активност. Дори ако сте имали сигнали за евентуално преждевременно раждане в настоящата бременност (контракции след 20 седмица и преди седмица 37), би било препоръчително да си почивате повече. Ако много желаете да спортувате, говорете с вашия лекар за това.

История или признаци на спонтанен аборт

Жените с анамнеза за спонтанен аборт или тези, които са страдали кървене или зацапване през настоящата бременност, трябва да бъдат особено внимателни през деветмесечната си бременност. Повечето жени избягват да спортуват през първите 12 седмици от бременността, за да избегнат спонтанен аборт. Най-добре е да се консултирате с лекаря си за това какви дейности можете да извършвате.

Проблеми с плацентата

В случай на предлежание на плацентата, обикновено се препоръчва да се намали нивото на активност, тъй като строгата физическа активност може да провокира контракции или кървене. Жените с проблем с плацентата трябва да бъдат особено внимателни през първия триместър, след което може да им бъде разрешено да се занимават с лека физическа активност. Всичко зависи от здравословното им състояние.

Проблеми със сърцето и белите дробове

На бъдещите майки с анамнеза за сърдечни и белодробни заболявания също се препоръчва да стоят настрана от всякакви аеробни упражнения. При тези видове упражнения сърдечната честота се повишава и нуждата от кислород от тялото се увеличава. Това може да е проблематично за жени, страдащи от високо кръвно налягане, астма и други сърдечни и белодробни усложнения.

Всички видове упражнения са безопасни за изпълнение по време на бременност, стига да сте здрави и да не страдате от усложнения, свързани с бременността. Плуването, бързото ходене, стационарното колоездене на закрито и упражненията с ниско въздействие са най-подходящи за бъдеща майка.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay