Защо хората в Япония седят на пода, докато се хранят

Защо хората в Япония седят на пода, докато се хранят

Спокойното седене на масата, докато се храним, е много удобно, но се оказва, че не е най-доброто нещо. Прекарваме голяма част от времето си седнали на работа и се връщаме вкъщи, докато седим в колата или в градския транспорт, за да се озовем отново седнали, за да вечеряме. Повечето японски семейства се хранят, докато седят на пода и най-вероятно няма да намерите столове, дори в най-изискани ресторанти в Япония.

Японците се хранят седнали на пода, не само защото домовете им са малки и нямат място за маса, но и защото има ползи за здравето. 

1. Помага на храносмилането

Когато седите на пода с кръстосани крака и ядете, вие без усилие правите йога едновременно с храненето. Тази позиция с кръстосани крака се нарича "лесна" поза и се смята, че увеличава притока на кръв към стомаха, като ви помага лесно да смилате храната и да получавате най-много витамини и хранителни вещества. Когато се наведете напред, за да вземете храна от чинията си и след това се върнете в изходната позиция, за да я погълнете, укрепвате мускулите на корема, което от своя страна може да предотврати подуването на корема.

2. Това може да ви помогне да отслабнете

Седенето на пода, докато се храните, помага на вагусовия нерв да функционира по-добре. Когато храносмилателната ви система освобождава хормон, наречен лептин, той изпраща сигнал, че сте сити и правилната функция на този нерв може да ви попречи да преяждате.

3. Това ви прави по-гъвкави

Докато прекалено дългото седене на стол може да нарани гърба ви и в крайна сметка да натовари дисковете в гръбначния стълб, седенето на пода разтяга коленете и бедрата. Тъй като тази позиция ви пречи да се навеждате, прави гърба и раменете ви по-силни.

4. Може да ви помогне да живеете по-дълго

Ако можете лесно да се издигнете от позиция с кръстосани крака без никаква подкрепа, може да живеете по-дълго. Оказва се, че седенето на пода, докато се храните и ставате по няколко пъти на ден, е един от най-простите начини да добавите допълнителни години към живота си. 

5. Поддържа ставите ви здрави

Когато седите дълго време на стол, това прави бедрата ви сковани. Седенето на пода обаче ви позволява да изпънете бедрата и глезените, правейки ставите по-гъвкави. Някои пози, като коленичене и клякане, карат мускулите ви да работят дори когато си почивате, тъй като ви насърчават да ангажирате мускулите, които не са активни, когато седите на стол.

6. Подобрява стойката ви

Когато стол не поддържа гърба ви, той ви насърчава да ангажирате основните си мускули, което от своя страна е от полза за стойката ви. 

7. Успокоява ума ви

Правенето на йога по време на хранене също успокоява ума ви. Когато умът ви е в покой, можете да се наслаждавате повече на храната и да ядете само докато се наситите.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

4 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay