Защо ОКР засяга жените по различен начин от мъжете

Обсесивно-компулсивното разстройство или ОКР (OCD) е често използван и може би прекалено използван термин в наши дни. Въпреки че много хора на шега казват, че имат ОКР по време на разговор и закачки, много хора, които твърдят, че го имат, всъщност не са. Обсесивно-компулсивното разстройство не е просто желание за поддържане на ред, а вид тревожно разстройство, което може значително да повлияе на качеството на живот на човека.

Обсесивно-компулсивното разстройство се характеризира с наличието на обсесивни и натрапчиви мисли и след това трябва да се повтарят определени действия въз основа на тези мисли. Има много начини, по които ОКР се проявява, като например хората, които си мислят, че ръцете им са мръсни и трябва да ги мият определен брой пъти или си мислят, че са оставили печката включена и трябва многократно да я проверяват няколко пъти подред.

Във филмите и сериалите, тези, които имат ОКР, обикновено са мъже. Помислете за популярните герои Шелдън Купър от "Теория за Големия взрив" и Ейдриън Монк от "Монк". Въпреки това, повече жени имат ОКР, отколкото мъже и това ги засяга много по-различно.

Защо ОКР засяга жените по различен начин от мъжете

Как се проявява ОКР при жените?

Въпреки че състоянието може да засегне всеки човек, независимо от възрастта или пола, както мъжете, така и жените, които имат ОКР, също обикновено се борят с депресия и тревожност. При мъжете заболяването засяга повече несемейните мъже, отколкото мъжете във връзка и те имат повече симптоми, които се въртят около сексуално-религиозната и агресивна динамика, отбелязва доклад, публикуван в Brazilian Journal of Psychiatry. Мъжете обикновено получават симптоми на ОКР по-рано в живота, някои дори в детството, преди 10-годишна възраст. Те имат по-слаби социални умения и често прибягват до злоупотреба с вещества, за да прикрият болката от живота с това състояние.

При жените OCD обикновено се проявява като проблеми със замърсяването и чистотата. Те може да се страхуват от микроби и мръсотия, както и да се притесняват да не се разболеят и да имат хипохондрични симптоми. Жените често изпитват принуда да почистват повърхностите и телата си. Тези модели на ОКР също са силно свързани с хранителни разстройства. Жените са по-склонни да получат симптоми на ОКР след 10-годишна възраст, което не е изненадващо, тъй като пубертетът е най-обичайното време за проблеми с тялото, безпокойство, депресия и страх от отхвърляне.

Според изследване в Journal of Clinical Psychiatry, повече жени са диагностицирани с ОКР, отколкото мъже. Всъщност жените страдат от това състояние почти 50% повече от мъжете. Освен това по-младите хора са склонни да бъдат диагностицирани с ОКР по-често от по-възрастните хора. Причините са разнообразни, но често включват генетика и личностни качества, въпреки че можете също да изберете поведение от домашната си среда. Това е особено вярно, ако вашите родители имат това състояние.

Защо ОКР засяга жените по различен начин от мъжете

Друга причина за обсесивно-компулсивното разстройство може да е ключ към това защо то засяга повече жените. Хормоналните колебания, които се случват при жените, допринасят за съществуващата тревожност и депресия. ОКР може да се влоши по време на менструация и по време на бременност. Раждането също може да бъде предвестник, тъй като много от тях развиват ОКР в следродилния период. Освен това преживяването на травма, нападение и домашно насилие са други често срещани причини. Въпреки че хора от всякакъв пол могат да бъдат насилвани и малтретирани, жените са склонни да изпитват тези видове травми по-често.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay