Може ли ревността да ни разболее?

Може ли ревността да ни разболее?

Казват, че винаги трябва да се стремим към позитивните вибрации. Това може и да звучи лесно, но на практика невинаги е толкова постижимо. Когато негативните чувства превземат ума ни е много трудно да се отървем от тях. Най-лошото е, че те могат да повлияят неблагоприятно върху нашето физическо здраве. Тялото е склонно да реагира на психическия стрес, сякаш е физически стрес. Това може да е причината, поради която чувството на тъга може да причини умора или тревожността може да накара мускулите да се напрегнат.

Понякога нашето емоционално състояние може дори да ни разболее. Според  проучване от 2012 г., публикувано в PNAS , изследователи установяват, че участниците, които са били под стрес, са по-склонни да настинат в сравнение с други. Това е така, защото стресът, който причинява физическо заболяване, понякога може да бъде страничен резултат от друга потисната емоция - като ревността.

Но може ли ревността наистина да ви разболее?

Ревността е често срещана емоция, която в някои случаи може дори да бъде от полза за взаимоотношенията. Специалисти казват, че леката ревност може да бъде здравословна. Тя показва, че човек се грижи за партньора си, цени го и не иска да го загуби. Въпреки това, потиснатата ревност, която тлее с течение на времето, може в крайна сметка да причини вреда на вашето физическо здраве.

Някои от ефектите, които тя може да предизвика върху тялото са по-бърз пулс, треперене и гадене. Всичко това се дължи на реакцията на тялото към борба или бягство -  същата реакция, която се задейства, когато сте стресирани или уплашени.

Може ли ревността да ни разболее?

Ако ревността рутинно подлага тялото на стрес, това може да ви изложи на риск от по-често разболяване. Хроничният стрес от ревност може да доведе и до няколко други физически състояния, като сърдечни заболявания, диабет, автоимунни заболявания и инфекции.

Как да се справим?

За да управлявате ревността трябва да определите първопричината за вашите чувства, за да разкриете скрита нужда или желание. Това може да ви помогне да направите необходимите промени, за да получите това, което искате. Практикуването на благодарност за това, което вече имате, може да бъде друг начин за облекчаване на ревността, като същевременно намалява стреса. 

Променете начина си на мислене като се откажете от привързаността си към конкретен резултат. Тези промени могат да бъдат особено полезни, когато изпитвате завист към някой, който има нещо, което вие нямате.

Прекалената ревност може да е знак за проблеми във връзката. Говорете с партньора си и обсъдете посещение на терапевт заедно.


 

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay