Защо не трябва да използвате телефона си, докато сте в тоалетната

Защо не трябва да използвате телефона си, докато сте в тоалетната

Токлова сме обсебени от телефоните си, че дори не можем да си спомним времената, в които живеехме спокойно без да проверяваме социалните си мрежи през 5 минути. Нашите устройства са до такава степен част от ежедневието ни, че се чувстваме откъснати от живота, ако сме далеч от тях твърде дълго. Това означава, че те ни придружават навсякъде, включително на някои много лични места като... тоалетната.

Проучване от 2021 г. сочи, че стряскащите 73% от хората са използвали устройствата си, докато всъщност седят на тоалетната. Разбивайки го по демографски признак, Gen Z са сред най-обсебените, като 93% от анкетираните между 18 и 29 години признават, че изпращат текстови съобщения или играят игри, докато вършат работата си в тоалетната.

Едно време влизахме с вестници и списания, сега - се телефони. Времената се менят и с тях средствата ни за развлечение, но не и навиците.

Но използването на телефона ви в тоалетната за продължителни периоди от време може да бъде по-вредно, отколкото предполагате. Не само, че навикът ви излага на риск от заболяване и инфекции, той също може да затрудни ходенето до тоалетната.

Освен риска да изпуснете телефона си в тоалетната, използването му в банята всъщност може да повлияе на тялото ви. Според експерти, позицията, която приемате, за да изхождате, оказва натиск върху вените около ануса, което може да доведе до хемороиди. Така че, ако все още харесвате всички снимки на приятелите си в Instagram дълго след като сте свършили работата си, може да се подготвите за много болка и сърбеж там долу.

Защо не трябва да използвате телефона си, докато сте в тоалетната

Друг риск е, че може да се намесите в естествения процес на перисталтика, контракциите, които помагат за изтласкване на изпражненията. Ако вече сте склонни към запек, това може да го влоши. И да, има и фактора гадене.

Вашият телефон е до голяма степен магнит за бактерии, но ако го използвате в банята, го излагате още повече на патогени от наситената с микроби вода, която пръска нвсякъде, когато пуснете казанчето. Разбира се, измивате ръцете си след това, но след това ги замърсявате отново, веднага щом вдигнете телефона.

Ако не можете да се откажете от навика, тогава поне минимизирайте щетите, като дезинфекцирате телефона си ежедневно, за да предотвратите болести, пренасяни от микроби. Не се задържайте и в банята – не трябва да стоите на тоалетната повече от 10 минути.

2 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay