Защо не бива да почиствате ушите си с клечки за уши

Защо не бива да почиствате ушите си с клечки за уши

Освен клечки за уши, хората използват някои много странни предмети, за да почистват ушите си- пинсети, моливи, ключове и т.н.

Нито един от тези инструменти обаче не е ефективен, а клечките за уши причинят повече вреда, отколкото полза. Те може да ви дадат усещане за удовлетворение и чистота, но в действителност това е фалшиво усещане.

Ето защо клечките за уши са вредни и как да почиствате ушите си: 

Можете да се нараните с клечка за уши 

Може да звучи невероятно, но клечките за уши могат да травмират средното ви ухо и по-конкретно да причинят спукване на тъпанчето. Според проучване, което разглежда наранявания на ушите, свързани с клечки за уши, около 73% от тях са свързани с почистване на ушите. Това е голям процент, ако вземете предвид, че изследването е проведено от 1990 г. до 2010 г. и са изследвали повече от 263 000 деца.

Клечките избутват ушната кал навътре

Много хора изпитват желание да извадят ушната кал, особено когато имат натрупване. Те обаче само я натискат по-дълбоко в ушния канал. В този случай единственото решение е да посетите лекар, който може да премахне ушната кал със специални инструменти, което е доста неприятно. 

Могат да причинят инфекции 

Едно от най-полезните свойства на ушната кал е да улавя и задържа бактериите, които влизат в ушите ни. Тя действа като предпазна мрежа, която предпазва ушите. Когато обаче използваме клечки и изтласкваме ушната кал и бактериите по-дълбоко навътре, се застрашаваме от инфекции. 

Защо се нуждаем от ушна кал

Освен че задържа бактериите, както споменахме по-горе, ушната кал предотвратява и други неща, като насекоми и мръсотия, да попаднат в ушите ни. Това е и най-добрият естествен лубрикант, който предпазва ухото ни от изсъхване и причиняване на сърбеж. Освен това тялото ни е създадено така, че се самопочиства от ушната кал. Тя всъщност се изтласква във външния ушен канал, където обикновен душа я измива.

Какво да направите, ако клечките за уши ви причиняват болка

Ако болката е продължителна и е придружена или от приглушен слух, или от шум в ушите, трябва да се обадите на лекар. Може да става въпрос за сериозно нараняване на ухото.

Как да почиствате ушите?

Най-добрият вариант е да не почиствате ушите, защото те се самопочистват. Тъй като ушната кал излиза от ухото, можете просто да избършете външната част на ухота с мека салфетка веднага след баня. Това е напълно достатъчно. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay