Защо не бива да ходите боси, дори вкъщи

Защо не бива да ходите боси, дори вкъщи

Събуването на обувките веднага щом се приберете вкъщи е точно това, от което се нуждаете, за да се отпуснете след натоварения ден. Но оставянето на уморените крака да се отпуснат не е равносилно на това да ходите напълно боси у дома. Всъщност ходенето без домашни чехли може да има някои неприятни последици за здравето и красотата на краката ви.

1. Краката ви са по-изложени на бактерии

Дори ако току-що сте измили пода, това не означава, че е напълно чисто. Подовете ви може да изглеждат чисти, но в действителност все още има домашен прах, който съдържа много вредни бактерии и гъбички. Ако ходите боси, излагате се на микроорганизми, които могат да заразят кожата на краката ви. Това от своя страна може да зарази ноктите на краката ви и да станат жълти и чупливи.

2. Твърдите повърхности не са полезни за краката ви

Ходенето бос по трева от време на време е приятно и дори може да ви помогне да се отървете от стреса, но ходенето боси на закрито може всъщност да навреди на краката ви. По-меките повърхности позволяват на краката ви да потънат естествено и поддържат вътрешността на краката ви. Повечето подове са прекалено твърди и ходенето без опората на обувките причинява неестествен стрес, който в крайна сметка може да доведе до болка в петите и коленете.

3. Това може да доведе до наранявания

Събуването на обувките и оставянето на краката ви да дишат със сигурност се усеща добре след дълъг работен ден, но ходенето из къщата без чехли може да доведе до падания и наранявания. Проучванията показват, че носенето на чехли или чорапи без обувки може да причини падане и разтегнати мускули в резултат на падането.

4. Може да навреди на гърба ви

Ако някога сте чувствали, че краката ви болят, след като сте ходили боси, всъщност има научно обяснение за това. Ходенето боси по твърди повърхности причинява неравномерно разпределение на теглото по краката ви. Този дисбаланс може да влоши съществуващите деформации на стъпалата и дори може да засегне горните части на тялото ви, причинявайки болка в коленете и гърба.

5. Може да причини неприятна миризма

Редовното ходене абсолютно боси може да причини неприятна миризма на краката. Ако не носите обувки, това означава, че няма защита срещу бактерии във фитнес душовете и дори у дома. Когато ходите боси, лесно можете да влезете в контакт с тези бактерии, които могат да причинят миризма на краката ви.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

2 2
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay