Може ли COVID да промени месечния цикъл?

Може ли COVID да промени месечния цикъл?
Pexels

През април 2022 г. изследвания потвърдиха широко разпространените подозрения, че ваксината срещу COVID-19 наистина има ефект върху менструацията. Резултатите от изследване, проведено сред 4000 жени, които имат менструация и са ваксинирани срещу COVID-19, показват, че около 42 процента от тях имат промени в цикъла си след поставянето на ваксината. Промените обикновено включват по-силно течение по време на менструация и по-дълга продължителност на менструацията.

Но как се отразява инфекцията с COVID-19 - може ли да повлияе на месечния цикъл? Ето какво знаем по темата:

Влияе ли COVID на менструалния цикъл?

Да. Степента на въздействието на COVID-19 върху менструалния цикъл все още е до голяма степен неизвестна.

Например, проучване, публикувано през февруари 2022 г., установява, че 16 процента от участниците в проучването имат промени в менструалния си цикъл след прекаран COVID-19, включително нередовна менструация и по-изразени симптомите, като болка и неразположение.

Проучване, публикувано през юни 2022 г., установява, че 47 процента от участниците имат промяна в продължителността на цикъла, както и в силата на течението.

И двете проучвания показват необходимостта от по-нататъшно изследване на ефекта на COVID върху репродуктивното здраве - и по-специално да се оцени колко дълго продължават тези промени, тоест дали са временни или трайни.

Алиса Дуек,гинеколог, потвърждава, че е виждала множество пациентки с липсваща или променена менструация както след инфекция с COVID, така и след ваксинация. Въпреки това обикновено е временно, казва тя, и изисква само малко търпение. Д-р Дуек отбелязва, че също така е виждала пациенти в менопауза внезапно отново да имат менструация след прекаран COVID.

Защо COVID влияе на цикъла?

Физическият стрес, включително стресът при заболяване, нараняване или някаква промяна в живота, може да повлияе на цикъла. Това може да е една от причините и за промените в менструацията, свързани с COVID.

Разболяването от COVID може да доведе до по-дълъг менструален цикъл, защото тялото ви е фокусирано върху това да се подобри, а не да овулира. Стресът е най-големият фактор, който влияе върху менструалния цикъл, така че да, разболяването може да причини хаос както в краткосрочен, така и в дългосрочен план.

Това е така, защото стресът може да предизвика вълна от хормонални промени, които засягат много телесни процеси, включително менструация. Когато тялото е подложено на стрес, то започва да произвежда повече хормони на стреса. Това може да повлияе на репродуктивните хормони, особено на прогестерона, който играе огромна роля при овулацията и симптомите, които идват заедно с менструацията. В резултат на тези хормонални промени може да забележите промени в дължината, течението и други аспекти на менструацията.

Дори и да не сте били заразени с COVID, може да имате промени в цикъла от цялостното въздействие на пандемията върху ежедневието ни. А скорошно проучване, публикувано в "Акушерство и гинекология", установява, че стресът, свързан с пандемията, е повлиял на дължината, продължителността и честотата на менструалните цикли на хората в сравнение с преди пандемията. Така че, ако сте изолирани от близките си, не можете да работите или се притеснявате да не се разболеете, може също да имате проблеми с цикъла, дължащи се на този стрес.

Като цяло изследванията показват, че менструалните промени, причинени от инфекция с COVID, са временни, казва д-р Дуек, но "по-дългосрочните последици от COVID вероятно все още се проучват". Ако имате нередовен цикъл от няколко месеца или имате някакви притеснение, винаги е добра идея да се консултирате с Вашия лекар.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay