Днес е Световния ден за превенция на хранителните разстройства

Нов инструмент за оценка на хранителни разстройства ще помага на психолозите и психиатрите да планират ефективна терапия и лечение

Днес е Световния ден за превенция на хранителните разстройства
Фондация „Хестия“

Психологическият въпросник EDI-3 е последната версия на един от най-употребяваните тестове за оценка на хранителни разстройства в света, а в България ще се предлага адаптирано издание, съобразено с културните специфики на страната ни. Инструментът е приложим за възрастни и деца над 13 години и разкрива целия психологически спектър на характеристиките, свързани с възникването, развитието и поддържането на хранителни разстройства. Резултатите от него дават възможност на специалистите да идентифицират риска от отключване на хранително разстройство, ако такъв съществува,да планират терапияи да оценят нейния ефект в дългосрочен план.

Въпросникът съдържа три специфични психологически скали, които оценяват нагласите спрямо храненето и отношението към фигурата и себе си, както и девет психологически конструкта, свързани с развитието и поддържането на хранително разстройство. Специалистите ще имат възможност да използват и чек-лист, който оценява честотата на симптомите, отнасящи се до хранителните разстройства, като приемане на хапчета за отслабване, самопредизвикано повръщане, прекомерно физическо натоварване и други.

Българската версия на EDI-3 се отличава в някои аспекти от оригиналния въпросник, за да отговори на актуалните нужди на специалистите, които ще използват инструмента в практиката си. Това е причината специално за страната ни въпросникът да бъде нормиран не само за девойки и жени, но и за юноши и мъже. Нуждата от промяната е установена в предварително проучване сред специалисти в областта на хранителните разстройства, които посочват, че проблемите, свързани с фигурата, постигането на ниско тегло и притесненията в това отношение, в България са характерни и за двата пола. Резултатите също така показват, че българските момичета на възраст до 18 години са по-ангажирани с теглото, фигурата и отношението към храненето, което налага корекция в оригиналните норми, на база на които се изчисляват резултатите от въпросника.

"Процесът на стандартизация и адаптация е изключително важен за качеството на инструментите, прилагани в психологическата и психиатричната практика.Той гарантира, че получените резултати ще бъдат интерпретирани коректно и обективно, с оглед на културните особености в конкретната държава" – коментира авторът на българската версия на въпросника Диана Боянова, доктор по психология и психометрик във фондация "Хестия".

EDI-3 е приложим основно в практиката на психолози и психиатри, които с негова помощ имат възможност да получат детайлни познания за клиента, да назначат подходяща терапия и да проследят нейния ефект. Въпросникът има и кратка скрининг форма, която може да бъде използвана от неспециалисти в областта на психологията и психиатрията, в това число фитнес инструктори, специалисти по хранене, учители и други. Резултатите от нея могат да послужат като основание за насочване към специалист.

Представянето на EDI-3 ще се проведе онлайн, на 2 юни – Световния ден за превенцияна хранителните разстройства, с участието на Диана Боянова. Събитието е насочено към специалисти в областта на психологията и психиатрията. Повече информация е налична на сайта на фондация "Хестия".

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка си говори с приятелка: -Вчера ходих на очен лекар. -И какво ти каза? Как си със зрението? -Със зрението съм добре, но има друг проблем. Докторът ми каза, че трябва да науча азбуката.
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Не търси добрите качества в един мъж - всеки има такива! Търси лошите и се запитай, можеш ли да...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти