Адел в няколко реда

От днес на българския пазар излиза биографичната книга на певицата

Адел в няколко реда

"Адел. Биография". Това име, лишено от всякакви преструвки, носи първата биографична книга на Адел. Може би се чудите какво толкова се е случило на една 24-годишна певица, та да успее да го събере в цяла книга и по-конкретно: в 204 страници на български.

Отговорът е следният: признание. Световно и неоспоримо. Множество награди, сред които престижните "Грами" и "Оскар". Биографията разкрива подробности и за детството на британската звезда, израснала като дете на самотна майка тийнейджърка.

Марк Шапиро е творецът, който с лекота описва живота на певицата. Не му е за пръв път да създава биографии. Негово дело са бестселърите на New York Times J.K. Rowling: The Wizard behind Harry Potter и Justin Bieber: The Fever! ("Дж. К. Роулинг: магьосницата зад Хари Потър" и "Джъстин Бийбър: Треската!" - бел.ред.).

Книгата излиза на българския пазар от днес, а неин издател е "Сиела". Предлагаме ви кратък откъс от произведението, чийто превод принадлежи на Стоянка Сербезова Леви.

16. Новият мъж
От няколко месеца се носят слухове, че в живота на Адел пак се е появил мъж. Но тези клюки, които се изчерпват с изречението: "Адел отново се вижда с мъж", не са нищо повече от предизвикателни коментари, които бледнеят пред драмата, свързана с операцията, с възстановяването ѝ и с въпроса дали кариерата ѝ не е приключила най-неочаквано.

През последните месеци на 2011 г. обаче става все по-ясно, че Адел наистина е обвързана. Понякога певицата може да бъде видяна да върви по улицата или да се шмугва в някой клуб или ресторант с мъж, когото държи под ръка. А когато вече почти е възвърнала гласа си, Адел не прави никакви опити да крие новия си приятел.

В една своя статия за Адел списание Vogue навлиза в подробности, като описва как певицата прекъснала фотосесията си и задъхана изтичала на улицата, за да проведе разговор по мобилния си телефон. Когато се върнала, подала телефона на асистента си и му казала: "Той е навън, пуши в колата. Ако се обади, го доведи тук."

Според Vogue, след няколко минути на вниманието на света за първи път е била представена ясна снимка на Саймън Кънеки. Кратко описание: едър, приятен мъж с брада. Весел, учтив и не е ангажиран с развлекателния бизнес. И много по-възрастен от Адел - на тридесет и седем години.

Певицата се запознава с него пред лятото на 2011 г. на концерт, организиран от благотворителната организация на Саймън Drop For Drop. Възгледите им по отношение на политиката и благотворителността съвпадат напълно. Въпросът, че двамата са съвсем различни по отношение на социалната принадлежност и образованието си, не се обсъжда. Адел и Саймън веднага са привлечени един от друг, но в същото време са предпазливи. Говори се, че са неразделни от момента, в който са се срещнали за първи път. Нещата се развиват толкова бързо, че по време на един концерт в началото на септември в Глазгоу, малко преди да започнат проблемите с гласа ѝ, Адел се шегува съвсем открито пред публиката по адрес на новия си приятел.

Певицата често откровеничи относно нещата, които харесва у Саймън, хили се невъздържано като малко момиче и говори замечтано, описвайки своята нова любов. От това, което казва, излиза, че за нея той е мъжът мечта. Съобразява се с нуждите ѝ. Дава си сметка, че тя е звезда, но не се интересува от кариерата ѝ и не ѝ се меси. Не обръща внимание какво мислят хората за нея. Приема я такава, каквато е и каквато иска да бъде. Гордее се с нея и което е още по-важно, действа ѝ успокоително и лесно може да я разсмее.

"Саймън е прекрасен", заявява тя пред Vogue. Саймън Кънеки произхожда от богато семейство и е роден под щастлива звезда. Завършва престижния колеж "Итън" и веднага навлиза в света на големите финанси, заемайки длъжността директор на инвестиционния отдел на известната агенция "И Би Ес Груп". Движи се във висшите слоеве на обществото, сред приятелите му има милионери и аристократи. Но за разлика от хората от консервативните кръгове, с които Адел общува, Саймън е с леви убеждения и човеколюбива душа.

В профила на организацията Life Pure Water във Facebook той споделя, че все повече се разграничава от финансовите кръгове и осъжда задълбочаващото се неравенство между богатите и бедните, най-вече по отношение на политиката на предоставяне на чиста вода на развиващите се страни. "Бях убеден, че достъпът до чиста вода е човешко право, което се нарушава. Исках да разбера защо се случва това, след като разрешаването на проблема не е чак толкова трудно."

В разочарованието си Саймън стига дотам, че напуска света на финансите и основава благотворителната организация Drop For Drop, чиято кауза е свързана с предоставянето на чиста вода на бедните държави.

През 2004 г. Саймън сключва брак с Клеъри Фишър, която е моден дизайнер. Двамата са заедно до 2010 г. и имат петгодишна дъщеря.

След като Адел се справя с проблема с гласа, връзката ѝ със Саймън излиза на светло и започва да заема първите страници на таблоидите. Към Саймън са отправени тежки нападки по повод факта, че той все още е женен, когато започва да се среща с Адел и че до момента не се е развел.
Адел в няколко реда
Адел запазва мълчание по този въпрос и тонът ѝ е повече от добронамерен, когато говори за Саймън, но тези нападки я дразнят и тя помества на интернет страницата си своя отговор на обвиненията на таблоидите: "За пръв и последен път коментирам подробностите около връзката си със Саймън. Противно на разпространената в пресата информация, Саймън е разведен от четири години. Всички наши близки одобряват напълно връзката ни." (Саймън всъщност се развежда през 2010 г.)

Адел и Саймън посрещат заедно Нова година, преливащи от щастие. Според US Weekly, у певицата се забелязва определена промяна след запознанството ѝ със Саймън. Списанието цитира източник, близък до двойката: "Двамата изглеждаха много влюбени, а Адел се усмихваше така, както не ѝ се беше случвало да се усмихва от дълго време."

Завесата на тайната най-накрая е повдигната в началото на януари 2012 г., когато един папарак успява да направи снимки на Адел и Саймън, докато двойката е на почивка в "Евърглейдс" във Флорида. Снимките показват ясно как двамата се прегръщат и целуват страстно, така както правят само влюбените. За да види целият свят, че Адел е влюбена.

Вълната от спекулации нараства в международен мащаб, като почти всеки ден се прибавят нови разкрития. Адел, която отдавна е дала да се разбере, че възнамерява да има деца след тридесетгодишна възраст, сега заявява, че иска да роди първото от своите пет-шест бебета още през настоящата година. Твърди се, че двамата със Саймън са се сгодили, и всеки пръстен, който се появява на ръката на певицата, веднага се възприема като годежен. Появява се слух, че Адел и Саймън са решили да осиновят дете от Етиопия. Манията да се разпространяват клюки по адрес на Адел нараства със страшна сила.

Единственото съвсем сигурно нещо за момента е, че Саймън за първи път ще придружи Адел на публично място по време на церемонията за връчване на наградите "Грами". Не е толкова сигурно обаче, че Адел ще пее на събитието.

17. Скок с главата надолу
До връчването на наградите "Грами" са останали само шест седмици. Адел няма търпение да обяви завръщането си към пеенето с участието си в церемонията, която ще бъде предавана по телевизията в целия свят. Но не е убедена, че ще успее да го направи.

Един човек обаче е напълно сигурен, че тя ще успее, и това е д-р Стивън Зайтълс. Хирургът, който е оперирал Адел и впоследствие я е прегледал няколко пъти, обяснява пред Los Angeles Times, че тя се е възстановила напълно за обичайното за този процес време. "Когато правя такава операция, изпълнителят обикновено е готов да пее сред три и половина до шест седмици."

Не всички от лагера на Адел обаче са толкова уверени. Мениджърът ѝ Джонатан Дикинс казва в една статия, чийто автор е Перез Хилтън: "Адел определено беше нервна... но показа огромна сила на характера, като реши да скочи с главата надолу, връщайки се на сцената пред най-голямата публика в света."

Най-лошият сценарий заема също толкова важно място в мислите на Адел, колкото и вероятността да направи класическо завръщане в музиката. По всяка вероятност певицата е усещала напрежението, свързано с тази стъпка, и е знаела, че ако не използва докрай гласа си, няма да се получи нищо.

Сигурно обаче се е питала какво би станало, ако започне с типичния си силен глас и не се справи. Навярно е прекарала много безсънни нощи, преди да вземе решение да излезе пред такава многобройна публика за първи път след операцията.

След дълго обмисляне Адел се свързва с продуцентите на "Грами" и заявява, че ще пее. А после уведомява безбройните си фенове, че се е върнала при тях. "Ще пея на церемонията за връчването на наградите "Грами", съобщава тя в блога си. " Мина толкова много време, откакто пях за последен път, че започнах да забравям, че някога съм била певица."

Дан Уилсън, който участва в писането на песните ѝ, споделя пред Pop Matters увереността си, че Адел е постъпила правилно, като е решила да пее на церемонията:

"Адел не се поставя в глупави ситуации. Тя има безпогрешна преценка по отношение на качеството на своето изпълнение."

През месеците, последвали операцията, много неща отвличат вниманието на Адел. Първо, интимната ѝ връзка. Второ, възстановителният процес, за който говори шеговито в интервютата си. Но с наближаване на връчването на наградите "Грами" тя започва да се замисля сериозно за пеенето и турнетата. Притеснява се от прекалено дългите турнета и в един етап от възстановяването си заявява, че не може и дума да става да изнесе двеста последователни концерта в обозримото бъдеще, а може би и до края на живота си.

Тръгват слухове, че в средата на май 2012 г. Адел отново ще влезе в студиото, макар за никого да не е тайна, че тя не пише активно, но дори и да е написала нови песни, никой не знае дали ще е в състояние да ги изпълни.

В края на януари тя решава, че е крайно време да изпробва силите си. Възможност за това се появява, когато получава покана от ползващото се с добро име телевизионно ток шоу 60 Minutes да участва в предаване, което ще включва обиколка на имението ѝ в Съсекс, разказ за възстановяването ѝ след операцията и обсъждане на някои ненатоварващи теми, свързани с известността. Но най-важен е фактът, че за първи път след операцията Адел ще пее, като завърши предаването с песента Rolling In The Deep.

Членовете на екипа на Адел са развълнувани и нервни. Ако опитът в 60 Minutes е успешен, не би имало никакво съмнение, че тя ще пее и при връчването на наградите. Адел е убедена, че гласът ѝ се е върнал и че е в състояние да направи едно съкровено изпълнение пред интервюиращия Андерсън Купър и милионите зрители, които несъмнено ще включат телевизорите си на този канал.

Предвижданията за огромна публика се оправдават - милиони зрители гледат предаването 60 Minutes, в което Адел участва седмица преди насроченото за 12 февруари връчване на наградите. Дори и онези, които не се интересуват кой знае колко много от изпълнителката, затаяват дъх. До този момент Адел е героиня от вълшебна приказка. Би било чудесно, ако тази приказка е с щастлив край.

Андерсън Купър е опитен журналист, който умее да предразположи и най-мълчаливия си събеседник. От самото начало Адел изглежда спокойна. Към края Купър почти делово ѝ предлага да изпее нещо. Тя го прави за първи път след петмесечно прекъсване. Докато изпълнява песента акапелно, както винаги гласът ѝ е емоционален и въздействащ. Тя взема правилно нотите и нито веднъж не прозвучава фалшиво. Радостта, изписана върху лицето ѝ, е очевидна. Отново попаднала в центъра на вниманието, Адел пее по същия начин, както преди заболяването, дори и по-добре. Певицата въздъхва облекчено. Тя отново се е върнала в своя свят.

Адел си дава сметка, че положението ще е различно, след като двамата със Саймън прелетят над океана и пристигнат в Лос Анджелис за церемонията по връчването на наградите "Грами" за 2012 г. През 2009 г., когато отнася у дома част от тези отличия, Адел за първи път присъства на събитието и е хипнотизирана от блясъка и великолепието, както и от контакта с толкова много музикални икони, на които искрено се възхищава.

Три години по-късно единствената разлика се състои във факта, че тя вече е станала част от обществото на големите музиканти и изпълнители и според критиците ще отнесе със себе си всички престижни награди.

На това събитие двойката за първи път ще се появи на публично място. Докато се придвижват от летището към колата, после към хотела и накрая към червения килим, Адел и Саймън са се хванали подръка и демонстрират любовта си пред папараците и света. Адел е истински щастлива и с готовност споделя радостта си с хората.

За съжаление, празненството е изтеглено с двадесет и четири часа напред заради внезапната смърт на легендарната певица Уитни Хюстън. Смъртта на Хюстън действа потискащо на гостите, дошли за партитата преди церемонията и на изпълнителите, които са на път да минат по червения килим, защото са бомбардирани с въпроси, свързани с починалата певица. Продуцентите на шоуто прекарват една безумна нощ, опитвайки се да пренаредят събитията за следващия ден, за да отдадат почит на певицата и да изразят тъгата си по повод нейната кончина.

Китаристът на Адел Тим ван дер Куил си спомня в една статия, публикувана в "Джус", как Адел и бендът са направили саундчек само няколко часа преди да започне официалната част. "Беше невероятно”, казва той. "Пол Маккартни репетираше последните четири песни от албума Abbey Road. Погледнахме към разпределението на местата в залата и видяхме имената на Брус Спрингстийн, Дейв Грол и Алиша Кийс."

Докато седи в залата с приятеля си и чака да започне шоуто, Адел отново е кълбо от нерви. По програма тя ще пее в началото на церемонията и се притеснява какъв ще е ефектът от емоционалното ѝ изпълнение на песента Rolling In The Deep на фона на печалната обстановка.

Не ѝ се налага да чака дълго. Малко след прочувствения монолог, с който домакинът на вечерта Ел Ел Кул Джей открива концерта, и връчването на няколко награди, Адел излиза на сцената, посрещната от бурни аплодисменти. Поглежда към публиката, усмихва се и започва да пее.

Завалия, звукорежисьорът на Адел, си спомня за този момент пред We Out Here: "Беше много нервна, преди да излезе на сцената. В крайна сметка се взе в ръце. Нямаше как да не се забележи. Придоби увереност още след първия припев и пя с удоволствие."

Вокалите ѝ напомнят на спиричуъли (религиозни песни - бел.ред.), докато разказва с лекота познатата вече приказка за трудностите, пред които човек е изправен, когато любовта умре. Адел навлиза надълбоко в душата си, търсейки чувствата, болката, надеждата и силата, за да продължи с онова, за което се говори в текста на песента. Личи в очите ѝ. Тя е мобилизирала цялата си енергия, за да се върне в светлината на прожекторите. Нестихващите аплодисменти от страна на някои от най-големите имена в музикалната индустрия, които посрещат края на песента, са истински. Както и сълзите. Завалия продължава със спомена: "След изпълнението трябваше да я отведат бързо в гримьорната ѝ, за да се преоблече, а после да я настанят обратно на мястото ѝ в залата. Тя обаче ни чакаше, за да прегърне всеки член на бенда и екипа и да ни благодари. Беше много трогателно. Задавих се от вълнение."
Адел в няколко реда
Това е нейната нощ - нощ, която ѝ носи още повече радост, докато се връща отново и отново на сцената, за да ѝ бъдат връчени шестте награди "Грами". Адел не може да сдържи възторга си, когато най-накрая се качва на сцената, за да получи наградата в категорията "Най-добър албум на годината", и благодари на един човек, който е с нея от самото начало: "Първо искам да кажа: "Мамо... момичето ти се справи." Този запис е вдъхновен от едно преживяване, което е нормално за всеки човек. И той доведе до неща, които... Не съм в състояние да ви обясня как се чувствам. За мен това беше най-съдбоносната година."

Неизбежният въпрос, който репортерите ѝ задават на пресконференция след церемонията, е какво предстои по-нататък. Адел възбудено им обяснява: "Ще си почина малко, за да се отдам на щастието си, а после ще направя щастлив запис."

И като потвърждение на думите ѝ, след като се появяват на партитата след церемонията, певицата и приятелят ѝ заминават за Биг Сър, за да се възползват от онова, което загрижената преса нарича "лично време".

В часовете и дните, последвали триумфа ѝ с наградите, Адел преминава през силни емоции, занимавайки се с пресата и с ласкателствата, които сякаш нямат край. От това време е и скандалното ѝ изказване, че ще си вземе "четири-пет години отпуск", защото непрекъснато работи и по тази причина връзките ѝ винаги се провалят. Звукозаписната и мениджърската ѝ компания сигурно са се притеснили, макар без да го показват, от перспективата да не получат нищо ново от нея. Вероятно са били готови да признаят, че ще дадат нужното време на Адел, стига тя отново да се върне към записите и турнетата. И са въздъхнали облекчено, когато Адел бързо променя намерението си и дава да се разбере, че почивката няма да е толкова продължителна. "Четири-пет години ли”, смее се тя, "По-скоро четири-пет дни."

"Смятам дълго да остана на сцената, заявява певицата в една статия за Postnoon. "Не съм "за еднократна употреба". Не се боя, че ще изгубя всичко. Няма да предложа нова музика, ако тя не е по-добра от "Adele 21". Не искам да издавам боклуци."

Защото Адел е млада, преуспяла и влюбена до уши и ще постъпва така, както тя намери за добре.

В каква могъща сила се е превърнала става ясно през седмицата след връчването на наградите "Грами", в рамките на която продажбите на "Adele 21" възлизат на 730 000 екземпляра.

Изпълненият с вълнение сезон на наградите ще приключи с още едно отличие, на което Адел държи особено много. Певицата е номинирана за Британските музикални награди за 2012 г. "Най-добра британска соло изпълнителка на годината" и "Най-добър британски албум на годината". Адел оценява заслугата на родното си място за тези номинации и се чувства почти толкова възбудена, колкото при номинациите за "Грами".

И изведнъж я сполетява нещастие.

Само няколко дни преди церемонията бабата на Адел Роуз получава инфаркт. Певицата е силно притеснена от лошата вест и веднага отива в болницата, за да бъде до нея. Готова е да се откаже от изпълнението си на церемонията за връчването на наградите.

Състоянието на баба ѝ обаче се подобрява и тя взема участие в церемонията.

Връчването на Британските музикални награди се излъчва на живо по телевизията на 21 февруари и Адел получава наградата "Най-добра британска соло изпълнителка на годината". Но както често се случва с предаванията на живо, церемонията вече доста се е проточила, когато Адел се връща на сцената, за да получи толкова примамливата награда "Най-добър британски албум на годината". Започва да говори, а домакинът на шоуто, комикът Джеймс Кордън, я прекъсва и нетактично ѝ дава знак да слезе от сцената, за да може групата Blur да изпълни песента, с която ще бъде закрита церемонията.

Адел е вбесена. Спонтанно изразява недоволството си, като показва среден пръст и слиза възмутено от сцената. Случката моментално се превръща в новината на събитието и по-късно репортерите се нахвърлят върху Адел. "Прекъснаха ме по средата на речта ми и аз размахах среден пръст”, казва тя. "Но той беше за шефовете на Британските музикални награди, а не за феновете ми."

Незабавно следват прочувствени извинения от продуцентите на шоуто. Но от тази случка ще бъде запомнено едно нещо - че Адел е изразила категорично мнението си по въпроса.

5 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.24
Не е посочен 28.03.2013|15:31
хм, "няколко реда" казвате .....
23
Не е посочен 26.03.2013|15:46
Много харесвам Адел като глас и най-вече, че е един от малкото изпълнители, които не правят музика просто, защото е време за поредния албум, а се стреми да издава, когато има какво да каже на почитателите си.
22
Не е посочен 26.03.2013|14:23
Много неща от живота могат да се научат за тази талантлива певица в биографичната и книга.
21
Не е посочен 26.03.2013|14:11
много ми харесва адел,страхотна е.би ми било интересно да прочета нещо повече за нея в тази книга
20
Не е посочен 26.03.2013|12:46
адел е изключителна жена, достоен пример за подражание
19
Не е посочен 26.03.2013|12:45
благодарности за чудесната статия
18
Не е посочен 26.03.2013|12:44
Много е интересна статията
17
Не е посочен 26.03.2013|12:17
Тя самата не е дала благословията си за тази книга, просто някой иска да печели пари на неин гръб, това е истината.
16
Не е посочен 26.03.2013|12:14
До колкото знам тази биографична книга не е одобрена от самата Адел, която държи личния си живот на страна.
15
Не е посочен 26.03.2013|11:49
Признавам си,че историята на дебелото момиче от еди къде си
14
Не е посочен 26.03.2013|11:38
Адел е много талантлива. Мисля, че и книгата ще бъде интересна.
13
Не е посочен 26.03.2013|11:09
Адел е невероятна певица, гледах наскоро нейни снимки преди преобразяването и и не можах да я позная. Неоспоримо изглежда добре с новата си визия, биографичната и книга определено ще е интересно четиво, а дали има нов мъж в живота и или не не смятам, че е обществено необходима информация.
12
Не е посочен 25.03.2013|14:24
и аз така мисля.невероятен глас има , няма две мнения по въпроса
11
Не е посочен 25.03.2013|13:41
да е жива и здрава,после Биография 2 ли ще издаде хахахаххаха
10
Не е посочен 25.03.2013|13:35
тази Адел ми прилича поне на близо 40 годишна, ужасна е.
9
Не е посочен 25.03.2013|13:07
Биографична книга за 2 години пеене? вярно,че имаше голям старт в кариерата,ама чак пък толкоз вече и книги да пишат, малоумна история, да порасне, да изкара една 30 годишна кариера зад гърба си после да пише,да има какво да каже!
8
Не е посочен 25.03.2013|13:03
Не знам... на мен определено не ми харесва как пее ! Всички и се възхищават и ето ти голямата певица. Една Кристина Агилера пее 100 пъти по-добре,а на Адел всичките и песни са с една тоналност и едно такова дрезгаво пищене. Каква биография тя от 2 години пее.................
7
Не е посочен 25.03.2013|12:56
Так и не успя да ми хареса тази жена. Има нещо изключително неприятно в нея, което не ми допада, но пък ми харесва как пее горе-долу.
6
Не е посочен 25.03.2013|12:55
Таз година-биография,догодина-мемоари може да реши да напише!Доста изсилено,но пък сладко пее и е невероятен талант!
5
Не е посочен 25.03.2013|12:47
бе ква биографична книга,тя вчерашен келеш, да порасне, да напише.
4
Не е посочен 25.03.2013|12:45
Честно казано не мога да разбера защо всички двадесет и няколко годишни певици се втурнаха да пишат биографии, има още много вода да изтече, докато дорастнат за нещо такова!
3
Не е посочен 25.03.2013|12:36
Доста интересна история!
2
Не е посочен 25.03.2013|12:32
Страшно харесвам Адел като певица и смятам, че напълно основателно обра всички музикални награди!
1
Не е посочен 25.03.2013|12:25
Интересна ще е тази книга сигурно,но за мен тя е един голям талант,голям глас просто!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay