Как изглеждат сватбите през последната година в Украйна

Оксана Брацейко, 29-годишен сватбен организатор, работи в сватбената индустрия в Украйна от седем години. Живеейки и работейки в Киев, тя се справя с последиците от атаките на Русия вече в продължение на една година.

Наскоро Брацейко сподели своя разказ от първа ръка за това какъв е бил животът ѝ в професионален план и как двойките са успели да празнуват любовта си един към друг.

"Сватбените организатори винаги са носили голяма отговорност", споделя Брацейко. "Трябва да оправдаеш очакванията на двойката, но е особено трудно точно сега, когато бруталното нападение на Русия срещу Украйна опъва нервите на всички." Нейната сватбена агенция се сблъска с множество предизвикателства в тази нова реалност.

Между февруари и юни 2022 г., първите месеци след първоначалните атаки на Русия срещу Украйна, само Киев регистрира 9120 брака. Това е осем пъти повече от 1110-те брака през същия период през 2021 г. Естествено обаче мащабът и видът на церемониите са много различни.

Брацейко казва: "Мечтите на хората не са се променили фундаментално. Момичетата все още искат красиви сватбени рокли и зашеметяващи снимки, но отлагат своите "перфектни сватби" за след края на войната. Моят екип организира много малко сватби през 2022 г., защото повечето двойки не организираха големи събития: избраха скромни сватби в последния момент в кметството на Киев." Така че сватбите, които Брацейко е трябвало да планира, са очаквано по-малки, по-евтини и в повечето случаи при интензивен недостиг на време.

Брацейко описва две сватби, които подчертават яростта на планирането на сватбата по време на война.

Вадим и Анна трябвало да се оженят на 25 февруари 2022 г., денят, в който Русия започна своята инвазия. Те очевидно поставили на пауза подготовката за сватбата и и изчакали до месец май. Тяхната сватба била първата, организирана от сватбената агенция на Брацейко под атаките на Русия. Тя казва, че е била "стилна и класическа церемония с около тридесет гости", с планове за по-голямо тържество през мирно време.

Друга двойка, Роман и Виктория, планирали своята сватба от ноември 2021 г. Повечето от техните изпълнители вече били резервирани. "Бащата на Виктория служеше на фронтовата линия в Източна Украйна с украинските въоръжени сили", казва Брацейко, "и те не знаеха кога той ще може да се прибере у дома." Така през юни 2022 г. взеха решение да поставят всичко на пауза.

В Украйна е прието гостите да носят букети цветя за младоженците. Вместо това Роман и Виктория решили да помолят гостите си вместо цветя, да дарят предвидените средства за закупуването на офроуд превозно средство за бащата на Виктория. Бащата на Виктория най-накрая получил разрешение да присъства на сватбата на дъщеря си. "Организирахме интимна, малка сватба за около месец", спомня си Брацейко.

Понастоящем Украйна е във военно положение, което означава, че правителството може да налага ограничения на цивилните в интерес на страната. Екипът на Брацейко работи усилено, за да се съобрази с тези нови разпоредби. Полицейският час в Украйна е 23:00 ч., така че Брацейко трябва да адаптира графиците за сватбите. Тя обяснява: "Трябва да работим трескаво, за да демонтираме всички декорации навреме, за да могат нашите изпълнители да се приберат у дома преди 23:00 часа." Също така, поради системните руски атаки срещу електрическата мрежа на Украйна, започващи през октомври 2022 г., прекъсванията на електрозахранването са постоянен проблем за украинците. Брацейко казва, че нейното решение е да търси места, които разполагат с генератори. "Те са по-скъпи", казва тя, "но си заслужава, за да избегнем допълнителния стрес от спирането на тока."

Може би най-важното е, че Брацейко трябва да се ориентира в психологическото и емоционалното благосъстояние на своите клиенти. Сватбите винаги са пълни с трудни решения и интензивни емоции, но Брацейко казва: "Войната изостри емоциите на всички". За да управлява стреса, тя проверява всяко нещо по 100 пъти и е честна с клиентите са за абсолютно всичко. 

Отвъд новите ѝ професионални предизвикателства, личният ѝ живот също се променя драматично. "Живея в Киев със съпруга си и малката ни дъщеря и често съм много уплашена", признава тя. "Баща ми е войник и се тревожа за него. Имам много приятели, които се бият на фронтовата линия.", споделя тя.

През всичките трудности, пред които са се изправили Брацейко и украинците, любовта е добре дошъл и обединяващ елемент. "Планирането на сватби по време на война е като светлина в тъмното", казва тя. "Влюбените двойки са много вдъхновяващи. Да, организирането на сватба в такъв момент не е лесно, но дава смисъл на живота.”

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay