Нов тревожен тренд в TikTok: Задушаващо предизвикателство Blackout

Нов тревожен тренд в TikTok: Задушаващо предизвикателство Blackout

Небезизвестен факт е, че именно в TikTok се раждат най-откачените и опасни предизвикателства. Поредният тренд, който разбуни духовете е т.нар. blackout challenge, който е популярен най-вече сред тийнейджърите. Предизвикателството получи отзвук, след като доведе до смъртта на 12-годишно ммече в Охайо.

Истината е, че тази опасна тенденция съществува още от 2008 г., но започна да обикаля из TikTok през 2021 г. Тогава експертите предупредиха младите потребители да не опитват тенденцията, която беше свързана с повече от 80 смъртни случая назад когато се появи за първи пътВ края на ноември 2022 г. доклад на Bloomberg Businessweek свързва най-малко 15 смъртни случая при деца до 12 години с предизвикателството през последните 18 месеца и още пет смъртни случая при деца на възраст 13 и 14 години.

За съжаление смъртните случаи продължават. През декември 2022 г. семейството на 12-годишния Тристан Касън казва, че той е починал в Охайо, след като се е опитал да изпълни предизвикателството, за да публикува видео в TikTokВ началото на август 2022 г. 12-годишният Арчи Батърсби почива в Обединеното кралство, след като очевидно е предизвикателството и е прекарал месеци на животоподдържаща апаратура.

’’

Какво представлява предизвикателството Blackout?

Наричано още "предизвикателство за задушаване" или "предизвикателство за припадък", то насърчава потребителите да задържат дъха си, докато припаднат поради липса на кислород.

Специалисти обясняват, че това, което всъщност се случва в мозъка, е липса на кислород, подобно на това, когато някой се дави, задушава или получава сърдечен арест. Ако имате ниски нива на кислород в мозъка за повече от три минути, можете да получите увреждане на мозъка, а ако това продължи повече от пет минути, това може да доведе до смърт.

По кои признаци можете да познаете, че някой е изпълнявал това предизвикателство?

Хората, които са правили blackout могат да бъдат разпознати по следните белези: кървясали очи, белези по врата, силно главоболие и чувство на дезориентация.

Всеки родител трябва да е запознат с тях и да наблюдава децата си с повишено внимание. За да предотвратите потенциална опасна ситуация за детето си, обяснете му какви могат да бъдат последствията от провеждане на това предизвикателтво. Не отлагайте този разговор, тъй като трендовете в социалните мрежи се разпространяват светкавично и не се знае кога и детето ви ще се сблъка с тях.


0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay