Ето защо не трябва да заспиваме гладни

Ето защо не трябва да заспиваме гладни

Гладът има отрицателен ефект върху всекидневните ни занимания и дори може да причини депресия, казват изследователи. Мнозина все още смятат, че гладуването е добра идея, защото обещава привидно отслабване. Но науката е доказала обратното и дори е забелязала повече странични ефекти от гладуването.

Защо е лошо да засипвате гладни?

Губите мускулна маса

За тези, които се опитват да натрупат мускулна маса, гладуването е лош избор. Може да пропуснете вечерята си, но имате нужда от хранителни вещества, за да превърнете протеина в мускули. Добре е да избягвате храненето късно през нощта, но не натоварвайте прекомерно тялото си, защото по този начин винаги ще сте гладни вечер.

Качвате килограми

Да, гладуването вечер може да има и обратен ефект. Проучванията, които насърчават загубата на тегло чрез гладуване преди лягане, са противоречиви. Храната става два пъти по-примамлива, когато гладувате продължително, следователно рискувате да прекалите. Това води до наддаване на тегло.

Влошавате съня си

Когато си лягате гладни, стомахът ви ръмжи и единствената мисъл, която имате, е дали ще успеете да издържите до закуската. В това състояние е необходимо много повече време, за да заспите, така че ако искате да спите добре, просто не се гладувайте. Ако изпитвате глад преди да си легнете, хапнете поне една краставица и изпийте една чаша вода, вместо да се натъпчете с тежка храна.

Губите енергия

Ако не ядете, нямате никакво "гориво", което да ви поддържа активни през деня. Това е старо правило. Много е важно да се чувстваме добре сутрин, защото трябва да ходим на работа и мозъкът ни трябва да е активен. Изследователите са забелязали, че гладуването причинява различни негативни ефекти като умора и депресия. Ако решим да останем гладни предната вечер и да се събудим безжизнени и в лошо настроение, това ще се отрази пагубно на работния ни ден.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay