Как да разпознаете, че детето ви има хранително разстройство

Как да разпознаете, че детето ви има хранително разстройство

Независимо дали сте родители на тийнейджър или малко дете, насаждането на здравословна връзка с храната е важно на всяка възраст. Здравословният начин на хранене може да предотврати няколко хронични и метаболитни заболявания по-късно в живота като затлъстяване, сърдечни заболявания, високо кръвно налягане и диабет тип 2.

Но в съвременния свят може да се окаже много трудно да научите децата как да се хранят здравословно. В резултат на това повечето деца развиват хранителни разстройства в началото на живота си. Децата често не могат да изразят с какво се борят емоционално и родителите не успяват да разберат фините признаци на хранителни разстройства. От нервната анорексия и булимията до преяждане и избягване на рестриктивното приемане на храна, има няколко вида хранителни разстройства, които могат да навредят на здравето на вашето дете.

Ето признаци на хранително разстройство, за които всеки родител трябва да внимава:

Драстично отслабване

Децата развиват предимно хранително разстройство в стремежа си да отслабнат. Това се случва по-често при момичетата в сравнение с момчетата. Ако детето ви се храни правилно, теглото му ще остане същото и ще напълнее, ако пораства на височина. Ако случаят не е такъв и вместо да наддава, то отслабва, това може да се дължи на нередовен начин на хранене.

Пропускане на хранене у дома

Хранителните разстройства могат да бъдат много видове. Някои деца започват да се хранят по-често, докато други пропускат храненето си. Така че трябва да внимавате за всеки необичаен момент. Ако детето ви пропуска хранене у дома, най-вече предпочита да яде навън или да яде в стаята си и да избягва да се храни със семейството, тогава трябва да обърнете малко внимание.

Ангажиране с физическа активност

Упражненията са полезни за здравето и всеки трябва да тренира редовно. Хранителното разстройство и упражненията вървят ръка за ръка. Тъй като повечето деца развиват хранително разстройство, за да отслабнат, за тях е обичайно да тренират упражняват прекалено много. Дори в случая на булимия децата преяждат и компенсират това чрез упражнения.

Коментиране на теглото им

Ако детето ви прекарва прекалено много време пред огледалото и често се оплаква от визията си, това също трябва да ви тревожи. Ако детето ви има проблем, ще забележите, че носи широки дрехи и избягва масови събирания.

Прекомерно ограничаване на храните

Може да не ви изглежда притеснително, тъй като повечето деца са склонни да избягват определени групи храни, но това може да е фин признак на хранително разстройство.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay