Как да поддържате ушите си чисти?

Как да поддържате ушите си чисти?
unsplash

Въпреки че наличието на ушна кал е напълно нормално и дори помага за предпазване на ушните канали от инфекции, всички искаме ушите ни да са чисти. Но ако използвате клечки за уши, за да почиствате вътрешността на ушите си, може наистина да навредите на здравето си. Оказва се, че има много други прости и здравословни начини да поддържате ушите си чисти по-дълго.

1. Намалете кофеина

Как да поддържате ушите си чисти? unsplash

Въпреки че нищо не може да ви помогне да се събудите сутрин по-добре от чаша горещо кафе, твърде честото му пиене може да предизвика натрупване на ушна кал. Ако искате да намалите риска от натрупване на ушна кал и следователно проблеми с ушите, опитайте постепенно да намалите консумацията на кофеин.

2. Не използвайте клечки за уши

Как да поддържате ушите си чисти? unsplash

Почистването на ушите с клечки за уши може да изглежда като най-лесният и бърз начин да се отървете от ушната кал, но всъщност може да направи точно обратното. Клечките за уши могат да раздразнят ушния канал и да избутат ушната кал навътре, което ще направи отстраняването ѝ много по-трудно. Вместо да използвате клечки за уши, измивайте ушите с малко сапун и ги подсушавайте с тънка кърпа.

3. Опитайте почистване със зехтин

Как да поддържате ушите си чисти? pixabay

Зехтинът има много ползи за здравето и освен че хидратира кожата и ви предпазва от сърдечни заболявания, той също може да ви помогне да поддържате ушите си чисти за по-дълго време. Поставянето на малко зехтин в ушите веднъж седмично може да омекоти ушната кал и дори да ѝ помогне да излезе от ухото по естествен път.

4. Хидратирайте се

Как да поддържате ушите си чисти? unsplash

Пиенето на достатъчно вода е изключително важно за цялостното ви здраве и благополучие и може също така да ви помогне да поддържате ушите си чисти. Поддържането на хидратация стимулира ушните канали, като помага за тяхното изчистване. И тъй като пиенето на достатъчно вода ви помага да поддържате баланса в тялото, това естествено може да помогне за намаляване на натрупването на ушна кал.

5. Не почиствайте вътрешността на ушите си

Как да поддържате ушите си чисти? unsplash

Въпреки че може да изглежда изкушаващо да почистите вътрешността на ушите си, това всъщност може да причини повече вреда, отколкото полза. Препоръчително е да почиствате само външната част и освен ако не работите в мръсна или прашна среда, вземането на душ всеки ден и избърсването на външната страна и зад ушите с влажна кърпа трябва да е достатъчно, за да поддържате ушите си чисти.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay