Как да повлияете на симптомите на менопаузата

Как да повлияете на симптомите на менопаузата

За повечето жени менопаузата започва в края на 40-те или началото на 50-те години и продължава няколко години. Около две трети от жените изпитват симптомите на менопаузата. Честите симптоми включват горещи вълни, нощно изпотяване, раздразнителност, умора и промени в настроението.

Жените в менопауза са по-застрашени от развитие на няколко заболявания, включително остеопороза, затлъстяване, диабет и сърдечни заболявания. Преди да преминем към прости начини, които могат да помогнат за справяне със симптомите на менопаузата, нека първо разберем какво точно е менопаузата. Менопаузата е времето, което бележи края на менструалния цикъл. То се диагностицира, след като не сте имали менструация до 12 месеца. Това е естествен биологичен процес. Но някои физически симптоми като горещи вълни, нощно изпотяване и емоционални симптоми могат да нарушат качеството на живот, да намалят енергията ви и да повлияят на емоционалното ви здраве. От прости промени в начина на живот до хормонална терапия, на разположение са много лечения за справяне със симптомите на менопаузата. Ето кои са те.

Яжте храни, богати на калций и витамин D

Хормоналните промени по време на менопаузата могат да доведат до по-слаби кости и да увеличат риска от остеопороза. Приемът на калций и витамин D е свързан с доброто здраве на костите и затова е важно да включите храни, богати на тези хранителни вещества, в ежедневната си диета. Достатъчният прием на витамин D при жени в менопауза също е свързан с по-малък риск от фрактури на тазобедрената става, причинени от по-слабите кости.

Поддържайте здравословно тегло

Повишаването на теглото е често срещано по време на менопаузата. Комбинацията от променящи се хормони, начин на живот и генетика може да доведе до наддаване на тегло. Твърде много телесни мазнини около кръста може да увеличи риска от диабет и сърдечни заболявания. Вашето телесно тегло също може да повлияе на симптомите на менопаузата и затова е важно да поддържате здравословно тегло.

Избягвайте храни, провокиращи симптомите

Трябва да забележите, че някои храни могат да предизвикат горещи вълни, нощно изпотяване и промени в настроението. Някои често срещани такива храни включват кофеин, алкохол, захар и пикантни храни. Можете да водите дневник на симптомите. Продължавайте да отбелязвате какво провокира симптомите и се опитайте да избягвате тези храни в бъдеще.

Бъдете активни

Има различни доказателства в подкрепа на това, че редовните упражнения имат различни ползи за здравето. Те ви карат да се чувствате по-енергични, подобряват метаболизма ви, поддържат ставите и костите ви по-здрави, позволяват ви да спите по-добре и намаляват стреса.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

5 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay