Как да разберете, че изпитвате атака на тревожност

Как да разберете, че изпитвате атака на тревожност

Спомняте ли си времето, когато сте изпитвали нервност преди изпит или чувство на страх, преди резултатите да излязат? Това чувство на страх, безпокойство, опасение и стрес се нарича безпокойство. Тревожността е естествената реакция на нашето тяло при опасност и може да възникне чрез притеснение за събитие или инцидент, като например започване на нова работа, явяване на изпит или друго голямо житейско събитие. 

Лекото безпокойство всъщност може да бъде от полза, ако подтикне някого да работи или да преодолее предизвикателна ситуация, но когато започне да влияе на ежедневието на някого, то става вредно и трябва да се предотврати.

Какво представлява атаката на тревожност?

Когато това чувство на страх, безпокойство и опасение стане непреодолимо и започне да завладява индивида, създавайки разединение между тялото и ума, тогава се нарича атака на тревожност. Пристъпът на безпокойство може да бъде предизвикан от наближаващо събитие и се развива бавно, докато дойде времето. Прилив на силен страх и стрес прониква през тялото на човека, когато атаката на тревожност настъпи. Хората, които се сблъскват с пристъпи на тревожност, са и тези, които се чувстват тревожни всеки ден за ежедневни житейски ситуации. Пристъпите на тревожност много пъти могат да действат като индикатори за основно тревожно разстройство. Симптомите на тревожност могат да варират при различните хора, оставяйки ни редица физически и психически симптоми.

Някои физически симптоми включват:

Ускорен сърдечен ритъм

Затруднено дишане

Хипервентилация

Повишено изпотяване

Треперене

Сухота в устата

Безпокойствие

Болка в гърдите

Замаяност

Изтръпване

Диария, киселини, газове

Мускулно напрежение или мускулни болки

Слабост или умора

Безсъние

Някои психични симптоми включват:

Интензивен страх

Преобладаващ стрес

Нервност

Чувството, че сте си изгубили ума и не можете да вземете решение

Усещане за разединение между тялото и ума

Чувство, че ситуацията е извън контрол

Различните хора могат да се сблъскат с различни комбинации от горните симптоми, докато изпитват пристъп на тревожност. За да разберете дали някой друг изпитва пристъп на тревожност, трябва да наблюдавате човека, който може внезапно да изпитва някакъв дискомфорт. Ще видите, че стресът или страхът надвиват човека, който преживява атака, и тя може да продължи от няколко минути до няколко часа. Човекът ще бъде в доста тежко състояние и ще се нуждае от някакви техники за релаксация, за да се успокои. Ако атаката е тежка, пострадалият може да се наложи да потърси лекарска помощ.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay