Как да свикнем по-бързо на новото работно място?

Няколко съвета за това как да се чувстваме по-комфортно в новия офис

Как да свикнем по-бързо на новото работно място?

Сменянето на работата неизмено е свързано с притеснения относно това как ще се представиш, дали ще напредваш бързо, а ако по-бавно запомняш нещата, дали ще ти се скарат, как ще те приемат колегите и редица други. Някои създават познанства от първия ден, но други са по-стестнителни и им трябва време, докато излязат от черупката си. Ние ще ви дадем няколко съвета, за да успеете да се адаптирате по-лесно в новия офис.

В началото ни се струва, че новите колеги знаят всичко и едва ли не са свръхличности. Това, разбира се, не е точно така. Абсолютно нормално е да са навлезли в работата, ако вече са във фирмата от няколко месеца, или години. Кажете си: "След известно време аз ще постигна същите резултати, а защо не и да ги задмина?" По този начин ще се окуражите и ще придобиете малко самочувствие. Все пак в наши дни е важно да вярваш в себе си, за да повярват и другите в теб.

Опитайте се, колкото и да Ви е трудно, да се запознаете с някого, да поговорите с него. Пробвайте, ще видите, че хората отсреща са доброжелюбно настроени към Вас и не са толкова страшни, колкото Ви изглеждат. Прави добро впечатление да сте приветливи и разговорливи, това говори, че ще сте прекрасен, духовит колега и ще натрупате точки още в началото, което ще е само във ваш плюс. Един от добрите начини за опознаване на офис-другарчетата е ходенето на обяд с тях. Докато всеки работи нещо, трудно ще можете да разберете нещо за тях, но, в обедната почивка ще можете по-добре да разберете какви хора стоят срещу Вас. Не се притеснявайте да сте открити и да разказвате за себе си. Просто бъдете себе си - по-добра визитна картичка от това няма.

Не се упреквайте, ако не разбирате всичко веднага и имате нужда да Ви се повтаря. Това е съвсем в реда на нещата, тъй като информацията Ви идва много, а и добавяйки притеснението, е напълно разбираемо. Нужно е време информацията да се систематизира в главата Ви и да можете да работите без грешки, а и не забравяйте, че дори дългогодишните специалисти понякога грешат. Това, което трябва да направите, е да сте спокойни и ще видите как не след дълго ще се справяте много по-добре.

Не се притеснявайте да питате, дори и за малки, елементарни неща. Вие сте нов член в този колектив и е напълно нормално да не знаете почти нищо за реда във фирмата. А и знайте, че не е срамно да се пита, по-лошо е да правите нещо на своя глава.

И на последно място, не забраяйте усмивката и позитивизма си. Погледнете хубавото време навън, чуйте как птичките весело пеят, огледайте се около Вас и си кажете: Да, днес е един хубав ден и аз съм щастлив, че съм тук!

Автор: Теодора Георгиева

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay