Как да бъдете физически активни през деня, без да посещавате фитнеса

Как да бъдете физически активни през деня, без да посещавате фитнеса
Pexels

Някои дни се събуждаме добре отпочинали и развълнувани да се захванем с предстоящия ден. Други предпочитаме да се върнем в леглото и да спим цял ден. Независимо колко енергия имаме, част от поддържането на нашето здраве е да бъдем физически активни. Но истината е, че не винаги имаме сили да тичаме 5 км, да отидем на фитнес или да посетим групова тренировка.

За да поддържате тялото си в движение и сърцето ви да работи добре, един от най-добрите начини да водите по-активен начин на живот е да включите случайни движения в ежедневието си. Това са кратки, спорадични изблици на физическа активност, които не изискват да инвестирате или да планирате час от деня си. Това е малка, но значима промяна в навиците, която ще ви се отплати в дългосрочен план.

И така, как да се случи това? 

Какво е инцидентно упражнение?

Както звучи, случайното упражнение е всеки малък пристъп на непланирана физическа активност, която се случва през деня. Както статия в British Journal of Sports Medicine го определя: "Случайна [физическа активност] е всяка дейност, която е част от ежедневието на човека, която не се извършва с цел отдих или здраве и не изисква жертва на свободно време. Например ходене или каране на колело за придвижване от едно място до друго, изкачване на стълби и активни ежедневни задължения, като носене на тежки покупки и почистване на дома."

Вашето базово ниво на инцидентни упражнения е физическата активност, която получавате през деня органично и е различно за всеки. Често случайните упражнения се появяват органично и са нещо, което вече правите много, без дори да го осъзнавате.

Професионалист, който прекарва по-голямата част от времето си седнал на бюро пред компютъра си или посещавайки срещи, вероятно няма да получава много инцидентни упражнения през деня, без да ги включи умишлено. Но за някой като човек, който разхожда кучета, ходенето е неизменна част от работния ден. Или пък ако сте родител, който си стои вкъщи и гледа малко дете, вашите случайни упражнение вероятно включват да гоните детето си или да го носите през целия ден.

Въпреки факта, че случайните упражнения до голяма степен се случват органично, ежедневието ни обикновено предоставя възможности за повишаването им. 

Достатъчно ефективно ли е само случайното упражнение?

Възрастните се нуждаят от поне 150 минути аеробна активност с умерена интензивност. Как в крайна сметка ще разбиете това, няма толкова голямо значение, но е важно да бъдете постоянно активни. Трябва да ускорим пулса си, да раздвижим телата си и може би дори да се изпотим. И това трябва да се случва всеки ден.

На теория, ако човек натрупа малко повече от 20 минути инцидентни упражнения дневно, той може да изпълни тази препоръка и това е ефективен начин за поддържане на физическа активност. 

Ето няколко примера за възможности да правите инцидентни упражнения в нормалната си ежедневна рутина:

Разходки в обедната почивка.

Изкачване по стълбите вместо асансьора или ескалатора.

Паркиране по-далеч от целта. 

Играйте навън с вашите деца или кучета.

Разходка до ресторант или кафене.

Работи в двора.

Чистене на сняг.

Почистване на автомобила.

Почистване на дома, включително прахосмукачка, метене и т.н.

Въпреки че помагат за увеличаване на цялостната физическа активност, най-вероятно няма да ви дадат същото ниво на интензивност, необходимо за здравето на сърдечно-съдовата система, за повишаване на силата или значително изгаряне на калории. 

Повечето тренировки ви позволяват да се насочите към конкретни мускулни групи и да работите върху конкретни фитнес цели и позволяват прогресивно претоварване, при което постепенно увеличавате трудността или интензивността на вашите тренировки с течение на времето. Това не може да се случи при "случайните упражнения". 

Как да получите повече инцидентни упражнения?

Въпреки че е по-добре да тренирате по-интензивно няколко пъти през седмицата, можете да добавите повече активност в ежедневието си чрез инцидентни упражнения, има много възможности. Повечето от тях са доста лесни за включване в ежедневието и може дори да са навици, които сте се опитвали да формирате в миналото. Опитайте тези четири, например:

Разхождайте се, когато можете

Най-бързият и лесен начин да добавите повече случайни упражнения в живота си е да ходите, винаги когато е възможно. Винаги избирайте да ходите пеша, вместо с колата. Паркирайте по-далече от входната врата на магазин или ресторант. И, разбира се, качвайте се по стълбите вместо да използвате асансьора. 

Избирайте подходящи активности

През уикендите, когато прекарвате време с вашите деца, партньор или приятели, можете да включите случайни упражнения, като изберете активно приключение вместо заседнало такова. Изберете следобедна разходка сред природата, вместо да гледате филм. Или отидете да напазарувате, вместо да поръчате онлайн. Има още хиляди примери.

Танцувайте

Чудесен начин да се раздвижите е да пуснете музика, като вършите домакинска работа, и да танцувате.

Засадете и поддържайте градина

Градинарството е невероятен източник на случайни упражнения. Независимо дали имате огромен заден двор, малка поляна отпред или балкон, създаването на зелен оазис ще ви се отрази много добре. Ще се навеждате, разтягате, повдигате, носите, дърпате и бутате... 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay