Има ли връзка между UV лампите за гел лак и рака на кожата?

Има ли връзка между UV лампите за гел лак и рака на кожата?

Маникюрът с гел лак е неизменна част от всекидневието на много жени. На всеки три седмици до месец идва време да запазите нов час и да започнете процеса отначало. Маникюрът с гел лак се различава от обикновения по това, че изисква да поставите ръцете си под ултравиолетова светлина (по-специално UVA светлина), за да изпечете гел лака върху нокътя си. Докато тази техника запазва лака непокътнат за по-дълго, ръцете и ноктите ви са изложени на светлина, която може да бъде вредна. Учените от години проучват потенциалната връзка между UV лампите за нокти и риска от рак на кожата.

Проучване, публикувано миналия месец в "Nature Communications", установява, че лапмите с ултравиолетова светлина, използвани за фиксиране на гел лак, могат да причинят мутации на ДНК и увреждане на клетките. А лампите, които твърдят, че използват LED светлина вместо UV светлина, за съжаление са подвеждащи. Геловете по дефиниция се нуждаят от излагане на UVA, за да полимеризират. Така че, ако няма UVA, няма гел маникюр.

Все пак проучването не показва пряка връзка между UV лампите и рака. Въпреки че този доклад демонстрира, че радиацията от тях е цитотоксична, генотоксична и мутагенна, той не предоставя директни доказателства за повишен риск от рак при хората. Предишни проучвания показват, че увеличаването на мутагенезата вероятно ще доведе до увеличаване на риска от рак, според авторите.

В подкаста "Breaking Beauty" водещите Карлийн Хигинс и Джил Дън обсъждат с дерматолога д-р Уитни Боуза потенциалните последици от рутинния маникюр с гел. Д-р Боу признава, че отдавна си е забранила употребата им.

"Не съм си правила маникюр с гел от много, много, много години, защото това са разговори, които всъщност имах с моите колеги в началото въз основа на науката. Още едно проучване, посочва, че тези светлини, които лекуват вашия гел маникюр, крият риск", обяснява д-р Боу.

Тя признава, че маникюрът с гел има своите предимства, като най-основното е неговата издръжливост. Но тук виждаме, че това е проучване, което разглежда три различни клетъчни линии и те откриват, че не само UV светлината от тези лампи убива клетките, но има и ДНК мутации, които са същите, които откриваме при рак на кожата. Притеснително ли е това? Според д-р Боу - да, когато се прави редовно!

Има определени признаци на рак на кожата, които не бива да пренебрегвате. Те включват тъмна линия в нокътя. Дерматолозите съветват да нанесете върху ръцете си най-силния слънцезащитен крем, който имате, преди да се изложите на UV светлината от лампата. Можете също така да носите специални UV-блокиращи ръкавици без пръсти при следващия си маникюр.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay