Как да се справите с колеги, които ви завиждат

Повечето професионалисти сигурно са се натъквали на колеги, които завиждат по някаква причина. Срещата с такива колеги на работното място е не само неприятно, но и негативното им отношение може да попречи на вашата производителност, да понижи самоувереността ви и да предизвика негативни емоции.

Как да се справите с колеги, които ви завиждат

Всичко може да събуди ревността на такива хора, а някои дори не се нуждаят от причина, за да бъдат отмъстителни. Ревнивите колеги често се опитват да имат власт над жертвата и изчакват възможност тя да направи някакъв гаф пред другите, особено пред шефа, и най-важното е, че се опитват да накарат другия да се чувства нежелан.

Подобно токсично поведение може да бъде непоносимо, но не можете да ги обвините в нищо, защото работят добре в рамките на нормите в офиса, нали? С такива колеги трябва да се действа тактично. Ето някои тактики как да се справите без да губите хладнокръвието си.

Гледайте вашата работа и се стремете да се справяте добре. Какво може да накара човек, който иска да се провалиш, да се почувства зле? Когато ви види как добре си вършите работата и печелите признания от всички останали.

Невежеството е най-добрата политика. Знаем, че сте изкушени да се изправите в лице с дразнещия колега и да му кажете как поведението му се отразява на работата ви. Понякога подобна стъпка може да има обратна реакция, тъй като токсичните колеги обичат драмата и когато получат ясно потвърждение, че поведението им ви дразни, това би ги направило по-щастливи.

Документацията е задължително. Документирайте всичко, работете през почивните дни, за да спазите важни срокове, вършете допълнителна работа и т.н. Защото първият опит на ревнив колега да ви очерни е да накара другите да помислят, че не си вършите задълженията. Така че за да сте в безопасност, записвайте и документирайте всичко.

Намерете съюзници между другите си колеги. Една от основните цели на токсичните колеги е да ви отчуждят от колектива, за да не получите помощ или подкрепа от другите, когато имате нужда. Ето защо е важно да имате приятели в офиса. Освен това, докато избирате съюзник, за предпочитане той трябва да е от по-висока позиция.

Бъдете добри със себе си. Можем да разберем колко стресиращо е да работите с колеги, които се опитват да ви демотивират и затрудняват непрекъснато работата ви, а това ви кара да си вредите психически. Това е моментът да сте силни и да бъдете добри със себе си.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay