Ще побърка ли кето диетата вашия цикъл?

Ще побърка ли кето диетата вашия цикъл?

Когато стане въпрос за месечен цикъл, се смятам за щастливка, защото цикълът ми идва всеки месец като по часовник, нямам нужда от проследяването му с приложения или календари. Но преди няколко месеца редовният ми цикъл изчезна. През главата ми минаха различни причини. Бременност? Няма шанс. Контрол на раждаемостта? Ползвам презерватив всеки път. Лекарства? Нищо ново не съм пила. Тогава се сетих – единствената промяна беше в диетата ми.

Бях направила проучване за кетогенната диета – модерна, на толкова ограничен план на хранене, който спомага отслабването чрез изгаряне на телесните мазнини, като сериозно се ограничава приемът на въглехидрати в полза на храна с високо съдържание на мазнини. Ограничавайки въглехидратите, вие източвате основния източник на гориво в тялото си, което принуждава тялото ви да използва гориво от мазнини или кетони, като заместващ източник на енергия.

Радикалната промяна доведе до луди резултати – загубих 11 килограма и 3 процента телесни мазнини за месец. Загубата на толкова килограми не е опасна, но със сигурност е повече от препоръчителните един до два килограма на седмица и само това би обяснило защо имам нередовен цикъл. Когато се отслабва бързо, тялото регистрира загубата като заплаха и всяка система, която се счита за ненужна за оцеляване, започва да се изключва, за да запази ресурсите. За жените обикновено машината за приготвяне на бебета е първо.

Но бързото отслабване може да причини и проблеми с важни хормони в тялото ви. Бързото отслабване създава стрес в тялото ви, което може да предизвика надбъбречните ви жлези да произведат повече кортизол, известен още като хормон на стреса. Ако нивата станат твърде високи, може да се стигне до промени в менструацията и потенциално да потисне функцията на яйчниците. Краен резултат – несъществуващ цикъл.

Месец без цикъл не е непременно проблем, нормално е той да се колебае от време на време, но когато е съпътстван от промени в начина на хранене, може да сигнализира за по-големи рискове за здравето. В този случай трябва да си притеснявате за същите неща, от които се притесняват жените след менопауза. Помислите – загуба на мускулна маса и костна минерална плътност. Може да рискувате потенциални проблеми с фертилитета – затрудненията с овулацията са причината около една четвърт от всички безплодни двойки да не могат да заченат.

Няма статистика колко жени, спазващи кето диетата, са загубили цикъла си. Форумите са пълни с различни истории, но официални данни няма. Много дами се плашат след два-три месеца без цикъл и се връщат към добре балансираното хранене. Веднага щом това се случи, тялото започва да се възстановява.

Това не означава, че кето диетата е неподходяща за всеки. Въпросът е дали хората са подходящи за нея. За някой, който има висок процент телесни мазнини, кето диетата всъщност може да помогне за възстановяване на нередовен цикъл. Но тези, които искат да свалят няколко излишни килограма, се изправят пред реалния риск да застрашат своята плодовитост или менструален цикъл. За да намерите здравословния баланс, говорете с лекар или специалист по хранене.

В моя случай кето диетата не беше правилният избор. Намерих по-балансирана диета – с по-високо съдържание на протеини, малко по-малко мазнини и умерен прием на въглехидрати. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay