На какво се дължи шумът в ушите?

На какво се дължи шумът в ушите?

Понякога, след концерт или излагане на прекалено силни шумове чуваме писклив звук в ушите си. Бръмченето не идва от никакъв източник и го чуваме само когато всичко около нас е тихо.

Но на какво се дължи този феномен?

Шумът в ушите представлява фантомно възприемане на звук, когато то не произхожда от никакъ източник.Тъй като всеки човек е различен, той може да се прояви под различни форми и има няколко фактора, които могат да го причинят.. Симптомът на звънене в ушите обикновено е временен и може да бъде съвсем тих или в някои случаи толкова интензивен, че затруднява разговора.

Шумът в ушите възниква поради нараняване на малките космени клетки, разположени във вътрешното ни ухо. Тези клетки образуват малки власинки близо до кохлеята, които се движат според звуковите вълни, които достигат до ушите ни. Слуховият нерв възприема и интерпретира тези вълни като звуци. Но когато власинките са наранени, те изпращат неправилно съобщение и грешният сигнал се изпраща до мозъка ни, което ни кара да чуем "стимул”, който всъщност не присъства.

Тези леки наранявания на вътрешното ухо могат да бъдат причинени поради няколко причини като:

  • Излагането на силен шум за дълго време, като концерт или строителство, или слушане на музика през слушалки с много силен звук. 

  • Ушната кал също може да бъде причина за шум в ушите. Запушването на ушния канал поради натрупването и набъбване може да раздразни тъпанчето, генерирайки този досаден звук. Това може да възникне и от инфекция на ухото.

  • С напредването на възрастта постепенно можем да загубим чувството си за слух, което в дългосрочен план може да доведе до постоянно усещане за бръмчене или щракане при хора над 60 години.

  • Друга причина са колебанията в кръвното налягане.

  • Травмите на главата и шията и дори прекомерният стрес в тези области могат да доведат до шум в ушите, защото те са свързани с нашия слух. Когато това е източникът на звънене, той обикновено се появява само в едното ухо. От друга страна, състоянието може да покаже втвърдяване на костите на средното ухо (отосклероза), което е един от основните му симптоми.

  • Използването на лекарства, като антидепресанти, антибиотици и разтворими таблетки също може да причини този симптом.

Ако това усещане продължи твърде дълго и се възприема с висока интензивност, то може да повлияе на ежедневието ни и да причини умора, липса на концентрация, раздразнителност и проблеми със съня или паметта.

Поради тази причина е по-добре да избягваме изключително силни звуци, да не слушаме слушалки с пълна сила на звука и ако отидем на шумно събитие,можем да използваме тапи за уши, за да защитим ушите си. Също така е от съществено значение да се грижим за нашето сърдечно-съдово здраве със здравословна диета и упражнения, тъй като няма специфично лечение за това състояние.

 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay