10 факта за човешкото тяло, които ще ви оставят без думи

10 факта за човешкото тяло, които ще ви оставят без думи

Природата е направила нашите тела удивителни, пълни с чудеса и любопитни неща, които учените все още изследват. Например, повечето от нас могат да задържат дъха си под вода за 90 секунди, но въпреки това през 2016 г. испанецът Алеикс Сегура Вендрел отбеляза време от 24 минути, а учените все още се опитват да разберат как е успял да направи това. 

Научете още 10 факта за човешкото тяло, които ще ви оставят без думи: 

1. Човешкият мозък има своя собствена дренажна система

Телата ни имат много ефективна система за "отпадъци", като кръвта пренася всичко, което трябва да се пречисти до бъбреците, червата и т.н. Но какво се случва с мозъка? Изследователите сканирали мозъците на хора и видели, че по време на не-REM сън, най-дълбоката част от цикъла на съня, вълни от цереброспинална течност измиват мозъка и го освобождават от токсините.

2. Звуците, които не чуваме, могат да ни разболеят

Нискочестотните звуци са тези, които не можем да чуем (под 20 Hz), но все пак ни влияят на някакво ниво. Често срещаните източници включват метеорологични системи, земетресения, лавини и дори звуци от различни животни. Изследванията разкриват, че сме изложени на много "инфразвук" и дългосрочното излагане може да ни разболее. Симптомите включват умора, главоболие, проблеми със зрението, замаяност, раздразнителност и проблеми с вниманието.

3. Не всички имаме еднакъв брой мускули

Хората нямат еднакъв брой мускули. Много хора имат мускул на предмишницата, наречен palmaris longus, докато други хора го нямат. При 13% липсва коремен мускул, наречен пирамидален мускул. Само 8% имат допълнителен гръден мускул, наречен стерналис.

4. Мъжкият черен дроб може да се "феминизира"

Черният дроб при много мъжки (хора и мишки) може да промени пола си, когато е уврежден. Въпреки че това звучи малко странно, всъщност черният дроб може да промени циркадния часовник и да промени няколко хормона, за да се защитава по-добре, когато е изправен пред диета с високо съдържание на мазнини. Смята се, че защитната природа на женския хормон естроген е ключов фактор в този процес.

5. Носим около 200 грама бактерии във и върху себе си 

Броят на бактериите в и върху тялото се смята за същият като броя на клетките в тялото, математически изчислено като 3,8·1013. И все пак масата на бактериалните клетки е само 0,2 кг или 200 грама, което се равнява на около 4 блокчета Snickers. 

6. Това, което ядем, може да промени нашите гени

Ново изследване в науката за храните, известно като нутригеномика, разглежда как храната ни влияе на по-дълбоко, на генетично ниво. Макронутриентите в храната, като въглехидрати, протеини, мазнини, витамини и минерали, се разграждат в тялото, за да ни осигурят енергия.

Това допълнително задейства генетичните превключватели в генома, като по този начин променят ДНК не само за нас, но и за следващите поколения.

7. Мозъкът има "бутон" за включване и изключване

Има област от мозъка, известна като "клауструм", която представлява нещо като превключвател за включване и изключване, или "ключът към човешкото съзнание". Изследователите са експериментирали върху жена с епилепсия, като са стимулирали тази област. Тя изпаднала в кататонично състояние и когато зоната била стимулирана отново, тя се събудила с пропуск в паметта си от този момент. Изследователите продължават да проучват тази част от мозъка.

8. По лицата ни живеят паяци, които се хранят със себум

Може да звучи страховито, но всеки от нас има много малки акари, живеещи в порите на кожата на лицето. Те са твърде малки, за да се видят с невъоръжено око и се наричат Demodex. Предимно прозрачни, тези акари ядат себум. Те експлодират в края на жизнения си цикъл и се смята, че изпражненията причиняват имунна реакция и розацея.

9. Сините очи стават все по-рядко срещани, но лазерът може да промени цвета на очите

Гените, които определят цвета на очите, предпочитат всеки друг цвят пред синия, така че сините очи стават все по-редки с всеки изминал ден. Но вече има 20-секунден лазерен процес, който може да превърне кафявите очи в сини. Тази процедура обаче крие много рискове. 

10. Всяка година има 1-2% костна загуба при възрастните хора

С напредване на възрастта започваме да губим мускулна и костна маса, особено след като навършим 50. Има 1-2% костна загуба при възрастните хора всяка година, така че всяко десетилетие има значителна разлика в здравето на нашите кости. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay