10 неща, които карат всяка кухня да изглежда мръсна и разхвърляна

10 неща, които карат всяка кухня да изглежда мръсна и разхвърляна

Кухнята е една от най-важните стаи в дома, затова е важно да изглежда добре и да е уютна. Прекарваме голяма част от деня си в нея, затова е важно да ни е приятно да сме там. Чистотата в кухнята е много важна, но дори кухнята на хората, които постоянно чистят може да изглежда мръсна и разхвърляна, вижте защо:

1. Универсални дъски за рязане

По-добре е да използвате различни дъски за рязане на плодове и зеленчуци, месо, хляб и т.н. Също така е важно да знаете, че пластмасовите дъски за рязане се считат за опасни, тъй като в тях се развъждат повече бактерии, отколкото в дървените. Драскотините и прорезите в пластмасовите дъски се почистват трудно и стават по-големи с времето. 

2. Мебели, които са на крачета, тоест има място между дъното на шкафовете и пода

Събират се много прах, косми от домашния любимец, изпуснати продукти и други мръсотии под шкафовете, които не можете да изчистите напълно. Ако шкафовете стигат до земята, няма да имате този проблем и кухнята ви ще бъде доста по-чиста. 

3. Неподходяща подова настилка

Най-подходящата подова настилка за кухнята са плочките. Кухнята е място, на което попадат различни мръсотии на пода и трябва да можем да ги изчистим добре. Ако сложите ламиниран паркет, например, той има малки процепи, в които влизат прах и мазнина и е невъзможно да го почистите добре. 

4. Кърпи за многократна употреба

Кухненската кърпа е едно от нещата, които съдържат изключително много бактерии. Особено ако кърпата се използва за различни цели- триене на ръце, подсушаване на съдове, изтриване на повърхности и т.н. Най-доброто решение е да използвате кухненска хартия. Другият вариант е да имате поне 2 кухненски кърпи и да ги перете много често.

5. Комплект ножове

Тези комплекти, обикновено с поставки, заемат много място и повечето хора не използват всички 10 или 15 ножа. За една обикновена кухня са необходими 2-3 качествени ножа, не повече.

6. Пластмасови кутии

Пластмасовите купи за съхранение не са много добър избор, тъй като обикновено не ги използваме много често, а заемат доста място. Също така много бързо се съсипват и трябва да ги изхвърлим, защото могат да станат опасни. 

7. Неизползваеми уреди

Всички ние имаме поне 1 уред в кухнята, който не използваме. Няма смисъл да събират прах в шкафовете ви, отървете се от ненужните уреди.

8. Кухненски остров с печка и котлони

Кухненският остров с печка не е добра идея, защото когато готвим, обикновено пръска и след това трябва да почистим цялата кухня. А ако печката ви е до стената, ще трябва да почистите само плота, който е отзад.

9. Уреди, сложени пред прозореца

Свободното място пред прозореца може да се използва да поставяне на мивката. Не е подходящо за уреди, като микровълнова и други уреди. 

10. Кана за вода, пълна с варовик

Варовикът в каната за вода е опасен, защото ако редовно пиете вода с варовик, той започва да се натрупва по органите ви и да причинява проблеми. Също така, самият уред ще изгори от натрупания варовик. Можете лесно да го премахнете с помощта на оцет, лимонена киселина или сода. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay