4 здравословни проблема, за които жените трябва да внимават

4 здравословни проблема, за които жените трябва да внимават

Въпреки че мъжете и жените развиват подобни здравословни проблеми, някои състояния са по-чести при нежния пол. За съжаление, някои здравословни проблеми, свързани с жените, могат да останат дълго време недиагностицирани, а и някои клинични изпитвания изключват жените като тестови субекти. Поради това продължаваме да изпитваме проблеми, които се отразяват негативно на здравето ни.

Сърдечните заболявания продължават да бъдат сред водещите причини за смърт при жените. Освен това, изследванията показват, че ние сме по-склонни да развием депресия, отколкото мъжете. При това положение трябв да бъдем по-будни относно здравословното си състояние и да търсим лекарска помощ без да се колебаем.

Сърдечни заболявания

Въпреки че за известно време се смяташе, че сърдечните заболявания са по-разпространени при мъжете, отколкото при жените - като някои хора дори смятат, че жените не могат да страдат от тях, то митът бе опроверган като се разкри, че един на всеки пет смъртни случая при жени е резултат от сърдечно заболяване.

4 здравословни проблема, за които жените трябва да внимават

Някои жени на определена възраст са изложени на риск от сърдечни проблеми без тяхното знание. Докато човек има контрол върху някои рискови фактори, които могат да доведат до тях, съществуват други неща, като постменопауза и ранна менструация, които са неконтролируеми.

Някои контролируеми рискови фактори за сърдечни заболявания включват следните:

  • Диабет

  • Високо кръвно налягане

  • наднормено тегло

  • Пушенето

  • Липса на физическа активност

  • Висок холестерол в кръвта

Важно е да споменем, че всяка жена може да намали шансовете си за развитие на проблеми със сърцето, като води здравословен живот и се придържа като здравословни навици. Например, препоръчително е да се откажете от пушенето, тъй като това не само намалява вероятността от развитие на сърдечни заболявания, но също така предотвратява други болести като рак на гърлото, наред с други.

Рак

Ракът е сред водещите причини за смърт при човека, както мъже, така и жени. Най-често срещаните видове рак, засягащи женския пол, са ракът на шийката на матката и ракът на гърдата. За щастие, когато бъдат открити навреме, те имат по-голям шанс за успешно лечение и пациентът може да продължи да води здравословен живот. Въпреки това, възстановяването от рак е трудно, ако заболяването се открие в последния му стадий.

Според Световната здравна организация повече от 300 000 жени са заболели от рак на шийката на матката през 2020 г. Повечето от тези смъртни случаи са настъпили в страни с ниски или средни доходи, където скринингът, превенцията и лечението на рака не са лесно достъпни.

Както вече беше посочено, ракът може да бъде лекуван, когато бъде открит навреме. Жизненоважно е всяка жена, която има достъп до скрининг за рак, да се възползва от него, за да бъде в по-голяма безопасност. Има и ваксинации, предоставени в много здравни заведения, разработени за предотвратяване на такива заболявания при жените.

Гинеколкогични проблеми

Здравето на жените също е застрашено от гинекологични здравословни проблеми като менструални усложнения (болка, обилно кървене и спазми), проблеми с плодовитостта (маточни фиброиди и ендометриоза) и проблеми с пикочните пътища (възпаление и инфекции). Познаването на собственото ни тяло е от ключово значение за забелязването на симптомите, търсенето на ранно лечение и предотвратяването на усложнения.

Жените също изпитват здравословни проблеми, свързани с бременността. Тези случаи са често срещани в развиващите се страни, където бременните жени нямат достъп до незабавна помощ. В резултат на това има вероятност да получат тежки инфекции, прекомерна загуба на кръв или дори смърт. Подобряването на майчинството в развиващите се страни е жизненоважно за спасяването на животи.

Депресия и тревожност

Докато точната причина за депресията все още не е открита, този проблем с психичното здраве е свързан с химически дисбаланси в мозъка. Когато жените изпитват повече от тези химически дисбаланси, те са изложени на по-висок риск от развитие на депресия и тревожност.


По време на бременност и майчинство жената преживява хормонални и физически промени в допълнение към други стресови фактори, като например грижата за новородено. В резултат на това някои жени страдат от следродилна депресия. Медицинската следродилна депресия и тревожност могат да продължат дълъг период от време. Ако не се лекуват, те могат да доведат до тежки последици за майката, бебето и цялото семейство.

Лечението на депресия и тревожност може да включва посещаване на специалист, лекарства или комбинация от двете в някои случаи. Ако смятате, че може да сте депресирани, помислете незабавно за търсене на професионална помощ, за да лекувате проблема, преди да се влоши.


 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay