4 признака на рака на щитовидната жлеза, за които трябва да внимавате

Броят на хората, диагностицирани с него, се увеличава

4 признака на рака на щитовидната жлеза, за които трябва да внимавате

Редовно посещавате мамолог, гинеколог и кожен лекар, но замисляли ли сте се за ракът на щитовидната жлеза? Може би трябва да се замислите, защото случаите се увеличават все повече и повече. Броят на диагностицираните хора се е увеличил двойно от 70-те години на миналия век до сега. Жените са изложени на риск повече от мъжете. 

Звучи страшно, но всъщност няма причина да се паникьосвате. Макар че тази диагноза се среща все по-често, става въпрос за папиларен рак на щитовидната жлеза, който е най-малко агресивния тип. Също така увеличаването на честотата на диагнозата не означава, че повече хора се разболяват, а че лекарите по-често го откриват. Има случаи, в които туморът е с много малки размери, не нараства и съответно няма да създаде проблем до края на живота на пациента. Вижте за кои 4 признаци трябва да следите внимателно. Ако имате дори малко съмнение, веднага посетете лекар.

1. Бучка на шията

Щитовидната жлеза се намира в предната част на шията и всяка бучка, която не изчезва в рамките на няколко седмици трябва да се погледне от лекар. Ако ракът вече се е разпространил до близките лимфни възли, бучката може да е отстрани на шията, а не отпред, където е щитовидната жлеза.

2. Проблеми с преглъщането

Тъй като бучката расте, това може да засегне способността ви да преглъщате. Ако този проблем не изчезне за няколко седмици, тъй като това може да се дължи и на настинка или вирус, задължително посетете лекар.

3. Промени в гласа

Вашата "гласова кутия" се намира точно над щитовидната жлеза, така че проблеми с щитовидната жлеза могат да направят гласът ви хронично дрезгав.

4. Проблем с говоренето, храненето и дишането

Тези симпроми вероятно няма да се появят, ако ракът не е много напреднал, но ако имате някои от тях си заслужава да им обърнете внимание.

Възмножности за лечение

Възможностите за лечение зависят от размера на тумора и етапа. Някои тумори, които са по-малки от 1 сантиметър, могат да бъдат оставени. Тъй като те се развиват много бавно, лекарят може да прецени да отложи лечението или просто да ви изпраща на ехограф на всеки 6 месеца, за да следи състоянието и да се увери, че нищо не се е променило.

По-големи и по-агресивни тумори трябва да бъдат премахнати веднага, но не винаги е необходимо да се премахва цялата щитовидна жлеза. Ако се премахне цялата, трябва да се пият хормони цял живот и освен това има риск за близката паращитовидна жлеза, която контролира калциевия баланс. Преди години в такъв случай се премахва цялата щитовидна жлеза, но вече операциите са по-щадящи и се маха само засегнатата част от нея. В зависимост от случая може да се назначи химио или лъче терапия.

За щастие, шансовете за побеждаване на рака на щитовидната жлеза са доста големи. 5-годишната преживяемост при 1-ви и 2-ри стадий е почти 100%.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 3
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay