5 промени в тялото, които настъпват, след като спрете противозачатъчните

5 промени в тялото, които настъпват, след като спрете противозачатъчните

Мненията за употребата на противозачатъчни са противоречиви и няма едно мнение по тази тема. Факт е обаче, че тези малки хапченца имат много повече функции от това да ни предпазват от нежелана бременност. Освен основното им предназначение, оралните хормонални контрацептиви помагат за регулиране на цикъла ви, намаляват менструалните болки и могат да помогнат в изчистването на кожата ви. Това са само част от причините, поради които жените започват да приемат хормонални противозачатъчни.

Но какво да очакваме, ако се откажем от тях и има ли странични ефекти от спирането на противозачатъчните?

Някои дами предпочитат да преминат към нехормонални алтернативи на контрацепция, а други просто не харесват идеята за "фалшиви" хормони в тялото си и искат да опитат нещо различно.

И така, какво се случва, когато спрем да приемаме противозчатъчни?

1. Поява на пъпки

Когато приемате хапчета, нивата на тестостерон спадат, което може да доведе до по-малко пъпки на лицето. Но когато спрете да го приемате, тези нива се връщат отново и акнето ви може да се влоши. При повечето жени обривите не се задържат за м дълъг период. Телата ни не обичат промяната. Колкото и години да сте приемали хапчета, тялото ви е свикнало с непрекъснатия прием на хормони. Сега то трябва да се върне към стария си ритъм и през първите няколко месеца можете да очаквате известни промени. Акнето може да е част от това.

2. Изпитвате по-силна възбуда

Някои дами съобщават, че имат по-голямо сексуално желание, когато започнат да приемат противозачатъчни, защото вече не се притесняват от забременяване. Без значение как ви е повлияло, можете да очаквате тялото ви да се върне към изходното ниво, когато спрете да приемате хапчетата. Спирането им няма да доведе до големи промени в естественото ви сексуално желание. То може да се увеличи, защото сте били на хапчета толкова дълго, че не си спомняте какво е било естественото ви сексуално желание. Имайте предвид, че то не е постоянно. Променя се през целия ни живот. Така че изходното ви сексуално желание, когато спрете хапчето, може да е съвсем различно от това, което е било преди да започнете.

3. Промяна в цикъла

Противозачатъчните хапчета имат голямо влияние върху вашия цикъл. Така че спирането им неминуемо ще доведе до известни промени. Менструацията може да стане нередовна и непредвидима. Тъй като хапчето регулира вашите хормони, менструацията ви ще се върне към начина, по който е била, след като спрете да го приемате.

4. Променливи настроения

ПМС е нормално явление за всяка от нас, но при някои жени то се изразява в доста интензивни симптоми. След спиране на противозачатъчните можете да изпитате прокървявания в необичайни моменти от месеца. Също така неприятните симптоми на ПМС могат да се засилят и да причинят екстремни емоционални промени, необяснима тъга, гняв, безпокойство.

5. Промяна в теглото

Не всяка жена сваля килограми, когато спре да приема хапчета. Някои дами наддават на тегло. Изследванията показват, че една трета от жените, които спрат приема на орална контрацепция, отслабват, една трета наддават, а една трета не регистрират промяна. Ако кантарът покаже по-малко число, това най-вероятно е водата, тъй като приемът на хапчета може да причини задържането ѝ. Но запомнете, че това не е същото като загубата на мазнини.

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay