6 въпроса, свързани с месечния цикъл, които никога не задаваме на гинеколога

6 въпроса, свързани с месечния цикъл, които никога не задаваме на гинеколога

Повечето жени знаят какво е чувството да гледат нервно календара, чудейки се дали този месец менструацията им ще закъснее или ще подрани, както и дали изобщо ще се появи. А кървене между менструациите може да накара всяка жена да се побърка. 

Здравето е изключително важно, затова ще отговорим на 6 въпроса, които повечето жени се притесняват да задат на гинеколога си. 

1. Трябва ли да се тревожите, ако менструацията ви не винаги е на време?

Не. Всички жени са различни. Цикълът може да продължи от 21 до 35 дни. Също така е нормално да се случват промени в месечния цикъл. Може този месец менструацията ви да подрани, а на следващия месец да закъснее. Същото важи и за продължителността на меструацията. Обикновено, менструацията продължава от 4 до 7 дни, започвайки със зацапване, преминава през обилно кървене и завършва с много слабо кървене.

2. Как да различите менструацията от зацапването?

Първо, кръвта от менструацията е тъмночервена и съдържа частички от лигавицата на матката. Зацапването пък е по-скоро кафеникаво и по-оскъдно. Обикновено това зацапване не е опасно. Лекарите не считат зацапването по време на овулация за патологичен проблем. Това се получава, заради естрогена, който се произвежда по време на овулация. При някои жени дори има болки по време на овулация.

3. Кога трябва да посетите лекар, когато става дума за кървене между менструациите?

Всяко кървене извън менструацията може да бъде признак за проблем. 

Кървенето по време на овулация е нормално. Не означава, че имате проблем. 

Задължително обаче трябва да посетите лекар, ако приемате противозачатъчни или ако кървенето е придружено от болка. 

Друга причина може да бъде хормонален дисбаланс. Дефицитът на естроген обикновено е причината за това кървене. 

4. Каква е връзката между противозачатъчните и "фалшивата менструация"?

Много жени мислят, че 7 дни след спирането на хапчетата трябва да имат нормална менструация. В действителност, това е така наречената "фалшива менструация". При нея има по-малко кървене, по-малко болки и продължава по-кратко. Нужни са между 6 и 12 месеца, за да се възстанови нормалния месечен цикъл и да имате нормална менструация.

5. Може ли кървенето да показва бременност?

Да. Кървенето при имплантиране може да се случи няколко дни след зачеването, когато оплодената яйцеклетка се свързва с лигавицата на матката и леко уврежда съдовете. Кървенето обикновено е много малко- само няколко капки. Ето защо обикновено остава незабелязано. Разликите между това кървене и менструацията са следните: при кървенето при имплантиране кръвта е ярко червена, докато при менструацията е по-тъмна, също така кървенето не продължава повече от 2 дни и не е придружено от болка. 

6. Какво да правите, ако кървите след секс?

Кървенето след секс обикновено се дължи на физическа травма по време на половия акт. Кръвта е ярко червена и течението не продължава дълго. Ако кървенето не спре обаче трябва да посетите лекар незабавно. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay