6 начина да активирате хормоните, които изгарят мазнини

6 начина да активирате хормоните, които изгарят мазнини

Хормоните имат важна роля в това как функционира нашето тяло и всеки от тях е отговорен за много конкретна работа. Докато един ни кара да се чувстваме гладни, друг прави точно обратното. Докато един казва на мозъка ни, че трябва да съхраняваме мазнини за всеки случай, друг ни дава сигнал да започнем да ги изгаряме. Номерът е да научим как да "включваме" хормоните, които искаме и да "изключваме" тези, които не искаме.

1. Хормонът, който те кара да се чувстваш гладен

Грелинът е "гладен съм" хормонът. Това е хормонът, който изпраща съобщение до мозъка ви, че е време да ядете. Интересен факт е, че намаляването на приема на калории стимулира производството на грелин и дори след като сте на нискокалорична диета в продължение на 12 месеца, нивото му все още е високо. Това е една от причините нискокалоричните диети да не работят дългосрочно. Тялото ни просто не може да свикне.

Какво да правите?

Добрата новина е, че интензивните кардио упражнения могат да понижат нивото на грелин.

Кардио упражненията могат да бъдат почти всичко - бягане, тренировки с тежести, бокс и т.н., стига сърдечната ви честота да се повиши до определено ниво. Постигането на това ниво е важно и има много различни инструменти, които можете да използвате, за да следите сърдечната честота. Но има по-лесен начин да разберете кога сте го достигнали. Ако дишате тежко и все още можете да говорите, но не можете да пеете, тогава сърдечната честота вероятно е на правилното ниво.

2. Хормонът, който ви казва да ядете по-малко

За щастие тялото ни също произвежда хормони, които казват на мозъка да използва повече калории и да яде по-малко, лептинът е един от тях. Произвежда се от мастните клетки, което означава, че колкото по-дебели сме, толкова повече лептин имаме. Което звучи страхотно, но има уловка. След определен момент тялото ни получава това, което специалистите наричат лептинова резистентност, състояние, при което мозъкът не може да разчита сигнала на лептина.

Какво да правите?

Решението е просто, храната с високо съдържание на антиоксиданти повишава чувствителността към лептин. Списъкът с храни с високо съдържание на антиоксиданти е много дълъг и винаги можете да намерите нещо, което харесвате. Отслабването има същия ефект и в крайна сметка, колкото повече тегло губите, толкова по-силен е ефектът на лептина.

3. Хормонът, който абсорбира захарта

Инсулинът е много важен за нашето добро състояние, тъй като той регулира нивата на кръвната захар и ни помага да се възстановим от упражненията. Тялото ни отделя инсулин, когато ядем въглехидрати и това помага на клетките да абсорбират глюкозата. Тази глюкоза се използва за енергия, но ако получим повече глюкоза, отколкото ни трябва, всички остатъци ще се превърнат в мазнини.

Какво да правите?

Решението е да получавате по-голямата част от въглехидратите си от зърнени храни, зеленчуци и плодове, които имат нисък гликемичен индекс (GI). Колкото по-нисък е GI, толкова по-бавно се освобождава глюкозата. Това не означава, че трябва да бъдете на строга диета, просто трябва да замените храната с висок ГИ с храна с нисък ГИ. Например, белият ориз може да бъде заменен с кафяв ориз.

4. Хормонът, който казва на тялото ви да гори мазнини

Адипонектинът също се произвежда от мастните клетки и хубавото на този хормон е, че той повишава чувствителността ни към инсулин и насърчава тялото ни да превръща мазнините в енергия. Може да звучи странно, но идва от мазнини и изгаря мазнините. И за разлика от лептина, колкото по-леки сме, толкова по-високо е нивото на адипонектина.

Какво да правите?

Можете да увеличите нивата на адипонектин, като се движите повече през деня и напълните диетата си с мононенаситени мазнини, като риба, ядки, авокадо и зехтин. Яденето на въглехидрати с ниско съдържание на GI за вечеря също стимулира производството на адипонектин.

5. Хормонът, който използва мазнините

Глюкагонът е хормон, който работи по точно обратния начин на инсулина. Глюкагонът помага за разграждането на складираните въглехидрати и мазнини и ги използва за енергия. Колкото повече глюкагон имате в тялото си, толкова по-слабо ще е то.

Какво да правите?

Храната с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на въглехидрати е най-добрият начин за повишаване на нивата на глюкагон и може да бъде наистина вкусна. Риба, месо, морски дарове, тофу и ядки са само малка част от списъка.

6. Хормонът, който намалява апетита

Епинефринът, известен още като адреналин, се освобождава, когато чувстваме много силни емоции, страх или гняв, които изискват бърза реакция.

По принцип този хормон се отделя в много конкретни ситуации, когато мозъкът ни ни казва, че може да се наложи да сме подготвени, за да бъдем бързи или силни и това насърчава тялото ни да започне да използва съхраняваните мазнини като гориво за енергия. Освен това потиска апетита ни, така че тялото ни е подготвено за бързи действия.

Какво да правите?

Най-добрият и най-здравословен начин за повишаване на нивата на епинефрин са високоинтензивните интервални тренировки.

HIIT е сравнително кратка тренировка, обикновено не повече от 30 минути. Най-общо казано, това е комбинация от кратки кардио упражнения, от 30 секунди до една минута, където стигате до абсолютния си максимум, последван от същото време за почивка. Например 30 секунди спринт, последвана от една минута бавно ходене.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay