7 причини за по-продължителна менструация

7 причини за по-продължителна менструация

Менструацията е нещо, което едновременно не искаме  да идва, но понякога искаме. Искате да свърши възможно най-бързо, но и не искаме, защото това може да означава, че имаме проблем. Когато не идва искаме да дойде, а когато дойде искаме да свърша. Подобно на целия женски живот и менструацията е нещо доста объркващо. 

Кръвотечението обикновено продължава от 2 до 7 дни, но това е относително за всяка жена. Всеки си има "нормално" за себе си. Когато обаче има някаква промяна в менструацията 2-3 пъти, това трябва да ви подскаже, че нещо не е наред. 

По-продължителната менструация е сериозно състояние, тъй като е причина за сериозна кръвозагуба. Ето какви може да са причините за това:

1. Спирала

Една от най-честите причини за дълга менструация при по-младите жени са вътрематочните устройства за предпазване от нежелана бременност, поставени директно в шийката на матката. Има два основни типа: нехормонална спирала, на медна основа и хормонална спирала с прогестин.

Оказва се, че и двете могат да причинят необичайно дълъг период на кървене, особено след поставяне. По-дългите, по-тежки менструации са известни странични ефекти на медната спирала. Прогестеновата вътрематочна структура обаче често се предлага на пазара на жените като начин да се намалят или дори да се елиминират менструациите им. И докато това обикновено има такъв ефект във времето, първите няколко цикъла може да имат повече или по-дълго кървене от обикновено, казва той.

Ако имате спирала, ако продължителните менструации не спират след три цикъла, е време да отидете при лекаря си, тъй като е възможно спиралата да се е разместила или тялото ви да не я приема. 

2. Бременност

Обикновено една от най-важните и първите индикации на бременността е липсата на менструация. Но не винаги. Често срещана причина за необичайни менструации, включително по-продължително кървене, е бременността, типичните симптоми на бременността, като гадене, може да отсъстват. Всеки път, когато жената има необичайно кървене, трябва да се направи кръвен тест за бременност.

3. Маточни полипи и фиброми 

Аномалиите, като полипи или фиброми, могат да причинят продължителни менструации, защото нарушават ендометриалната кухина, което може да доведе до повишен кръвен поток. Те може да звучат страшно, но не се паникьосвайте. Полипите и фиброидите са невероятно чести - 70 до 90 процента от жените ще имат поне един, преди да са навършили 50 години - и сами по себе си не показват по-сериозна болест, като рак.

Тези доброкачествени образувания често нямат никакви симптоми или ако имат, това обикновено е продължителна менструация. Най-вероятно вашият лекар ще препоръча да ги държите под око, но ако причиняват болка или растат много бързо, те могат да бъдат премахнати хирургично.

4. Спонтанен аборт

Ранните аборти са много по-често срещани, отколкото можете да осъзнаете. До половината от всички бременности завършват с аборт, често преди жената да осъзнае, че е бременна.

Единственият знак? Изключително тежка или дълга менструация. Продължителността на менструалния ви цикъл трябва да се нормализира в рамките на един или два цикъла - ако остане необичайно дълго след три цикъла, обадете се на Вашия лекар. Около една от 100 жени страда от повторни спонтанни аборти, така че е важно това да се изключи като причина за чести, продължителни менструации.

5. Синдромът на поликистозните яйчници

Синдромът на поликистозните яйчници засяга около 10% от жените в детеродна възраст. Той представлява кисти, които растат върху яйчниците, предотвратявайки яйцеклетките от зреене и често правят жената безплодна. Синдромът на поликистозните яйчници също така предизвиква хаос върху нивата на хормоните, което води до наддаване на тегло, излишък на растежа на косата и, да, продължителни менструации. 

6. Хормонални контрацептиви

Всичко, което манипулира хормоните ви, има потенциал да направи вашите менструации по-дълги. Това включва всички видове хормонален контрол на раждаемостта, като хапче, пластири, пръстени, снимки и импланти. Добрата новина е, че има много опции с различни нива и видове хормони, така че ако тялото ви не реагира добре на един тип или дозировка, има добър шанс да намерите друг, който ще работи.

Продължителността на Вашата менструация е само един фактор, който Вашият лекар ще използва, за да ви помогне да определите кой тип контрацептиви работи най-добре за Вас

7. Някои заболявания

Това е рядко, но е възможно извънредно продължителните менструации да са признак за основно заболяване, като хематологично (кръвно) заболяване или рак. Всъщност, необичайното вагинално кървене - като кървене след вагинален секс, кървене и зацапване между менструациите и менструации, които са по-дълги или по-тежки от обикновено - е един от първите, а понякога и единственият ранен признак на рак на маточната шийка.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

5 6
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay